A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

23 órától 641 és 699 forintos árak vannak - vége a benzinárstopnak

A soron kívüli Kormányinfó 22.30-kor kezdődött. A tájékoztatóról lapunk élőben tudósított és az összes elhangzó információról beszámolt.  

Élő videó 

23:20 - Itt a vége!

Köszönjük, hogy nálunk követted a rendkívüli élő közvetítésünket.

23:19 - Gulyás Gergely: Még nem döntött a kormány az élelmiszerárstop jövőjéről

December 31-én jár le az élelmiszerárstop. A kormány folyamatosan értékeli a helyzetet, figyelik, van-e olyan hiány, ami miatt ki kellene vezetni az élelmiszerárstopot – mondta Gulyás Gergely. Eddig nem volt olyan, ami indokolta volna a döntést, még nem sérült az ellátásbiztonság.

A miniszter arról is beszélt, a kormány szívesen tárgyal a taxisokkal, hogy más területen tud-e segíteni nekik, de mostantól mindenki – így a taxisok is – piaci áron vehetnek üzemanyagot, nem lesznek kivételek.

23:18 - Milyen további intézkedés jöhet, hogy felkészüljünk a februári szankciós hatásokra?

Hernádi Zsolt szerint a mostani intézkedések elegendőek. Fontos, hogy a szankciók nem sújtják most azokat, akiknek örökölt infrastruktúrájuk van, így minket. Szlovákia, Csehország és mi küszködünk ezzel, az alternatív beszerzéseket ki kell építeni, fejleszteni kell, ez idő- és költségigényes. Ez 500-700 millió dollárt és 2-4 éves beruházást jelent.

23:15 - Mi lesz a többi ársapkával? 

Hiány van tejből, cukorból, ezeket megszüntetik? - kérdezte az RTL. Gulyás ugyanazt válaszolta, mint korábban: meg kell nézni, hogy mekkora a hiány. Ha a hiány általánossá válik, akkor kell kivezetni. Ha csak 1%-nak van hiánya, akkor megéri fenntartani, ha országos nehézséget okoz, akkor ki kell vezetni.

A kormány valamennyi termékkel kapcsoaltban figyeli a helyzetet - jelentette ki.

23:13 - Hernádi: Fájdalmas időszak volt a Molnak

Addig van értelme az ársapka fenntartásának, ameddig az ellátás biztosítható – mondta Gulyás Gergely. A benzinárstopnál ez hétfőn következett be, amikor a Mol hétfőn félreérthetetlen levelet írt, hogy nem tartható tovább, veszélyben az ellátás.

A miniszter azt is mondta, a kormány bárkivel kész tárgyalni a segítségről, így a taxisokkal is, de a benzinárstop eltörlése tény, nem lesznek kivételek.

Az ársapka nagy veszteséget okozott a Molnak, ez egy fájdalmas időszak volt az olajtársaságnak, de fizetőképes maradt – mondta Hernádi Zsolt. Elismételte, hogy ez a kérdés nem a Molról, az ellátásbiztonságról szól.

A következő napokban folyamatosan növelik a kisbenzinkutak ellátását, de a kisbenzinkutak korábban nem a Moltól, hanem importból fedezték az ellátásukat. Az import pedig az ársapka eltörlése után visszaállhat.

23:03 - Telex próbál provokálni

Van felelőse a kormányban a kritikus helyzetnek? - kérdezte a Telex. Gulyás erre nem válaszolt konkrétan, azt mondta, hogy mérleget kell vonni: az elmúlt néhány napot kell az utóbbi 13 hónappal párhuzamba állítani. Viszont hiába drágul az üzemanyag, ezek az árak még így is az alsó harmadban vannak Európában.

23:00 - Hernádi Zsolt: 23 órától megszűnik a pánikvásárlás

A pánikvásárlás ma 23 órakor megszűnik, de mire az importőrök is visszaállnak a régi rendszerre, ahhoz még kell pár hét.

A Mol-vezér arra számít, hogy gyorsan érezhető javulást hoz az ársapka eltörlése.

22:58 - Hernádi garanciákat nem tud vállalni

Tudja garantálni a Mol, hogy nem lesz ilyen többet? - kérdezte a HírTv. Hernádi azt mondta, garanciát nem tud vállalni, de minden tőlük telhetőt meg fognak tenni, egy-másfél hónapon belül várják a helyzet normalizálódását.

A Mol vezére azt mondta, stabilitás alatt azt is érti, hogy a készleteket elkezdik visszatölteni.

22:54 - Gulyás Gergely: Nő az infláció az ársapka eltörlése után

Magyarország mentesült az uniós olajszankció alól, mivel azonban Magyarország importra szorul, minket is érint, hiszen drágábban tudjuk beszerezni az üzemanyagot Európából – mondta Gulyás Gergely. A benzinár azért emelkedett az egekbe a miniszter szerint, mert az unió szankciókkal reagált az orosz agresszióra.

Az ársapka eltörlése emelni fogja az inflációt, ezzel számolt a kormány – válaszolta a miniszter a hvg.hu kérdésére.

22:52 - Hernádi: A szankciók miatt szűnik meg az ársapka

A hvg.hu kérdésére Hernádi Zsolt azt mondta, hogy a szankciók miatt szűnik meg az ársapka, de a szankciók miatt alakult ki az a helyzet, ami miatt kell az ársapka és amiatt is tartották fenn. Azonban nagy hiány van a piacon. Az ársapka azért szűnik meg, mert diszfunkcionál jelenleg. A döntés addig ment el, amíg a helyzet kezelhető volt vele - mondta. Hernádi hozzátette: a szankciók szerinte egész Európának rosszat tesznek.

22:50 - Ennyibe fog kerülni a tankolás

Kérdésre válaszolva Hernádi Zsolt elmondta,

a Mol benzinkútjain 641 Ft lesz a benzin, 699 Ft a diesel literje.

22:49 - Káosz

Az MTVA kérdezett rá arra, mennyi időbe telhet az ellátási problémák helyreállítása. Hernádi szerint ha a pánik elül, akkor a káosz el fog tűnni. Ha normalizálódik a piac, visszajönnek az importőrök, akkor helyreáll a rend.

22:48 - Az árstop kivezetése elcsitítja a káoszt

Nem lehet egyik napról a másikra importálni, vissza kell állnia a bizalomnak, ez egy-két hónapig tarthat. Ha viszotn ezt nem tesszük meg, felkészületlenek leszünk Hernádi szerint. Jövő év elejére kell egy stabil piacot létrehozni. Egy dolog rosszabb annál, ha drága valami: ha nincs - értékelt Hernádi. Szerint az árstop kivezetése elcsitítja a káoszt, az ország masszívan, erősen állhat a brüsszeli szankciós lépések elé.

22:47 - Lesz elég áru, vissza kell hozni az importot

Vissza kellett hozni az importot, hogy ellátási egyensúly legyen, ezt hatósági árak mellett nem lehetett megtenni - jelentette ki Hernádi. Ő is felhozta a brüsszeli szankciókat, az volt a cél az árstoppal, hogy ne zúduljon minden ár egyszerre a fogyasztókra. Vissza kell hozni az importot és akkor lesz elég áru - mondta. Mindemellett fel kell arra készülni, ami ránk vár, hiszen két hónap múlva újra krízis jön, újabb szankciók érkeznek.

22:45 - Hernádi Zsolt: Két hónap múlva újabb kritikus helyzet jön

Minden tőlünk telhetőt megtettünk, és megteszünk az ellátásbiztonság biztosításáért. Nem bírunk többet teljesíteni, amit eddig tettünk – mondta Hernádi Zsolt.

Arról beszélt a Mol-vezér, a termelésből hiányzó benzin nagy részét az elmúlt hetekben Szlovákiából hoztak át. Az üzemanyag-hiányra és a logisztikai problémákra egyedül az import lehet megoldás.

Két hónap múlva egy újabb kritikus helyzettel nézünk szembe Hernádi szerint. Az uniós szankciók hatását addigra fogjuk megérezni. Február 5. után hiányozni fog 10 százalék dízel az európai piacról.

22:42 - Hernádi: Elmentünk a falig, a Mol eddig bírta

Az elmúlt napok forgalma közel duplája volt az elmúlt évinek. 871 darab olyan nagykereskedelmi rendelés volt, amit nem tudtak kielégíteni. A helyzet kritikussá vált, elmentünk a falig. A Mol eddig bírta – mondta Hernádi.

22:40 - Hernádi: A 70-es, 80-as években volt ilyen helyzet

Teljes leürülés alakult ki a töltőállomások negyedén. Elképesztő problémák alakultak ki az ellátás körül – mondja a Mol-vezér. Mióta a Mol mint Mol működik, ilyen nem történt. A 70-es, 80-as éveket idézték a kutakon kígyózó sorok.

22:38 - Gulyás Gergely: A kormány a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot

Bekövetkezett, amitől tartottunk, a hétfőn életbelépő olajszankció mindenki számára érzékelhető zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában. A Mol nem tudja importbenzin nélkül

A kormány a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot.


22:25
 - Perceken belül kezdünk

Nem ez az első ilyen kormányinfó: márciusban hasonló felállásban, csak akkor este 21:30-tól jelentették be az üzemanyag-árstop első szigorítását.

A témát most nem jelölték meg, de valószínűsíthető, hogy ismét az árstop lesz a téma. Az elmúlt napokban ugyanis a Mol - elsősorban százhalombattai finomítója meghibásodása miatt - nem tudta ellátni a vele szerződésben álló kutakat.

22:10 - A MOL kritikusnak tartja a helyzetet

Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója kedden arról beszélt, hogy soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban: a teljes hálózatukban jelentkezett részleges termékhiány, és a töltőállomásaik negyedében volt teljes leürülés.

„A helyzet kritikus, a megoldás viszont kézenfekvő: lehetővé kell tenni, hogy a magyarországi üzemanyagkészletet importforrásokból építse vissza a piac”

- fogalmazott, és ezzel arra utalt, hogy el kell törölni a benzinárstopot.

Kezdés: 22:30

Kedd este 21:45-kor meghívót küldött ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ, amelyből kiderült, hogy kevesebb mint két órával később,

22:30-kor kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések