A jó kocsonya tiszta, remegős, tele van jóféle füstölt hússal, és könnyen megdermed.
Klasszikus kocsonya gyakran a kerül két ünnep között vagy akár szilveszterkor az asztalra. Vannak, akik tesznek a hús mellé zöldségeket és tojást is bele, mások inkább kihagyják. A sok fokhagyma viszont soha nem hiányozhat belőle. A kocsonya akkor nem dermed meg, ha nincs benne elég zsíros, bőrös alapanyag, vagy túl sok lében főzöd.
Hozzávalók
👉 1.5 kg füstölt sertéscsülök
👉 4 db sertésköröm
👉 4 db sertésfarok
👉 3 db sertésbőrke
👉 1 db sertésfül
👉 3 db vöröshagyma
👉 2 db babérlevél
👉 3 db sárgarépa
👉 2 db petrezselyemgyökér
👉 6 gerezd fokhagyma
👉 10 szem bors
👉 só
Elkészítés:
A húsokat, körmöt, fület rakd egy nagy fazékba, és önts rá annyi vizet, amennyi jól ellepi. Lassan forrald fel, közben a habot szedd le róla. Tedd hozzá a hagymákat, a paprikát, a répát, a petrezselyemgyökeret, a babérleveleket, és ízlés szerint sózd, borsozd. Továbbra is kis lángon főzd négy-öt órán át.
Ezt követően egy kis tányérra vegyél ki a léből, tedd hideg helyre, és ha a próba megdermed, lehúzhatod a tűzről. Szalvétával itasd fel a tetejéről a zsírt, és szűrd egy másik fazékba. A csülökhúst, zöldségeket oszd el a tányérokba, öntsd fel kocsonyalével, és tedd hűvös helyre megdermedni.
0 Megjegyzések