A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Putyin: Oroszország folytatja a nukleáris arzenáljának modernizálását


Oroszország nukleáris arzenálja szuverenitásának legfontosabb garanciája – mondta szerdán Vlagyimir Putyin elnök, aki ígéretet tett arra, hogy hamarosan új fegyvereket állítanak szolgálatba. Putyin ezt a kijelentést az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának szerdai tanácskozásán tette. 

“Továbbra is fenntartjuk és javítjuk nukleáris triászunk harckészültségét. Ez a fő garanciája szuverenitásunknak és területi integritásunknak, a stratégiai és az általános erőegyensúly megőrzésének a világban” – mondta Putyin.

A nukleáris triász repülőgépekről, tengeralattjárókról, valamint földi hordozórakétákból és silókból indított rakétákból áll.

Az elnök hozzátette, hogy “a modern fegyvertípusok aránya [Oroszország] stratégiai nukleáris erőiben idén meghaladta a 91%-ot”.

Putyin kijelentette, hogy

a Szarmat silóalapú interkontinentális ballisztikus rakéta “a közeljövőben” szolgálatba áll.

A rakéta 18 000 km távolságot képes megtenni.

Putyin azt is elmondta, hogy az orosz Északi Flotta “Admiral Gorskov” fregattját január elején felszerelik Cirkon hiperszonikus hajóelhárító rakétákkal. A 2010-ben vízre bocsátott fregatt Oroszország legnagyobb hajói közé tartozik. A Cirkon tesztelése az “Admiral Gorskov” fedélzetén júniusban fejeződött be a védelmi minisztérium szerint.

Szergej Sojgu védelmi miniszter ugyanezen a találkozón közölte, hogy az első Tu-160M, a Tu-160-as nukleáris képességű bombázó továbbfejlesztett változata csatlakozott a légierőhöz.

Nyugati és ukrán tisztviselők nukleáris fenyegetésekkel vádolták Putyint, miután közölte, hogy “minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasznál” Oroszország védelmére.

Oroszország 2020-ban felülvizsgált hivatalos nukleáris doktrínája szerint Moszkva atomfegyvereket vetne be tömegpusztító fegyverekkel végrehajtott támadásra válaszul, vagy ha “az állam egészének léte veszélybe kerül”.

Putyin ebben a hónapban megismételte, hogy Moszkva csak támadásra válaszul vetne be atomfegyvereket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések