A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mire vigyázzunk, ha pajzsmirigybetegek vagyunk?


Azok, akik pajzsmirigy-rendellenességgel küzdenek, számos, a betegséggel összefüggő egészségügyi panasztól is szenvedhetnek. Ilyen például a súlyprobléma, a hangulatingadozások, az alvászavarok, a kognitív problémák és egyes betegségek esetében még az is problémát jelenthet, hogy megbirkózzanak a napi feladataikkal.


A pajzsmirigy nem más, mint egy endokrin mirigy a szervezetben, amely a pajzsmirigyhormonok termelésében vesz aktívan részt. A hormonok egyik legfontosabb funkciója a test anyagcseréjének a szabályozása. A pajzsmirigy az energiatermeléshez is hozzájárul, ezt az energiát aztán az egész szervezet hasznosítani tudja. A pajzsmirigy működésének bármilyen nemű és formájú változása hatással van a szervezet energiaszintjére, a keringésre, a vércukorszintre, a test növekedésére és fejlődésére, de még az immunrendszer működésére és egészségére is.

Többféle pajzsmirigybetegség is létezik, de a legtöbben alulműködő és túlműködő pajzsmirigytől szenvednek. A pajzsmirigybetegség oka lehet, ha nincs elegendő jód a szervezetünkben. Autoimmun betegségként is megjelenhet, ilyen például a Hashimoto-kór. Jódindulatú csomók és úgynevezett göbök is kialakulhatnak a pajzsmirigyben. Egyes gyógyszerek és genetikai rendellenességek következtében is kifejlődhetnek ezek a betegségek.

A pajzsmirigy-alulműködésnek és a pajzsmirigy-túlműködésnek is sok-sok tünete lehet. Amennyiben pajzsmirigy-alulműködésben szenvedünk, úgy meg kell küzdenünk a száraz bőr és haj problémájával, számolnunk kell súlygyarapodással, székrekedéssel és még hidegintolerancia is kialakulhat. A betegség következtében puffadhat az arc, megjelenhet a depresszió, az állandó fáradtság és a női ciklussal is lehetnek gondok, ami bő vérzést jelent.

A pajzsmirigy-túlműködés is okozhat kellemetlen tüneteket, ilyen például a hajhullás, a szemek kidülledése vagy éppen a gyors szívverés. Ha az utóbbi időben sokat fogytunk, hőintolerancia alakult ki nálunk, vagy a ciklusunkkal voltak gondok, akkor is lehet erre a betegségre gyanakodni. További tünet lehet még az alvási nehézség is.

Mire vigyázzunk, ha pajzsmirigybetegek vagyunk? Szedjük rendszeresen a gyógyszereinket, ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, mindennap aludjunk legalább 6-8 órát, rendszeresen mozogjunk, és mindenképpen kerüljük a feldolgozott élelmiszereket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések