A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Finisben a bérmegállapodás, a minimálbér januártól 16 százalékkal nőhet


A minimálbér januártól 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal nő. 

Elvi megállapodás született a keddi bértárgyalásokon: a minimálbér januártól 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal nő 2023-ban – számolt be a napi.hu

A szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek egyezsége nyomán

a minimálbér jövőre bruttó 232 ezer forintra, a garantált bérminimum 296 400 forintra emelkedik.

A felek a december 13i tárgyalási fordulón abban is megegyeztek, hogy év közben felülvizsgálják az egyezséget a legfőbb makrogazdasági mutatók ismeretében – ismertették.

A legkisebb bérek megőrzik reálértéküket 2023-ban

Hozzátették, a megállapodás végleges szövegét várhatóan jövő csütörtökön fogadják el a szociális partnerek. A bérmegállapodásba a munkáltatói oldal kérésére

bekerül a kormány vállalása is, amely szerint jövőre nem emelkednek a bérhez kapcsolódó közterhek,

illetve nem kell adóemeléssel számolniuk a vállalkozásoknak. A szakszervezetek bérajánlást is megfogalmaznak az egyezségben – írták.

A napi.hu arra is emlékeztetett, hogy az őszi bértárgyalásokon sokáig úgy tűnt egyaránt 15-15 százalékkal nő a minimálbér és a bérminimum. A 16 és 14 százalékos emelés ugyanakkor azt jelenti, hogy a legkisebb bérek megőrzik reálértéküket 2023-ban – hhúzta alá a lap.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések