A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Letartóztatták az első olyan nagypályás bűnözőt, aki kriptokamuval csalta ki az emberek pénzét


Remélhetőleg ő lesz az első olyan szélhámos, aki a kripto-valutának nevezett semmivel szélhámoskodik és hülyíti az embereket. Ugyanis a Kriptp-pénzek mögött semmilyen kézzelfogható fedezet sincs.

Bahamai otthonában vették őrizetbe a becsődölt FTX kriptotőzsde alapítóját, aki egyetlen nap alatt 14 milliárd dollárt, vagyona 94 százalékát vesztette el. 

A bahamai hatóságok letartóztatták hétfőn Sam Bankman-Friedet, az FTX nevű kriptotőzsde alapítóját. A 30 éves férfit azután vették őrizetbe, hogy az amerikai ügyészség vádat emelt ellene. Azt egyelőre nem közölték, hogy milyen bűncselekmény elkövetésével vádolják. Közben az amerikai tőzsdefelügyeleti szerv (SEC) is a pénzügyi szabályok megsértésével vádolja.

A 30 éves milliárdost korábban a kriptopénzek világának egyik legígéretesebb tehetségeként ismerték, de novemberben már úgy vált ismertté, mint az ember, aki világrekordot állított fel azzal, hogy egy nap alatt 14 milliárd dollárt, azaz vagyona 94 százalékát vesztette el.

Bankman-Friednek kedden kellett volna tanúvallomást tennie az amerikai kongresszus egyik bizottsága előtt az FTX összeomolásáról. A cég több mint hárommilliárd dollárral tartozik a legnagyobb ötven hitelezőjének, és annak csődje egymilliónál is több embernek okozott károkat.

A csődeljárást felügyelő szakember, John J. Ray az FTX-ről írt jelentésében hitetlenkedve írt a cégnél tapasztalt állapotokról:

Soha a pályafutásom során nem láttam a vállalati kontrollok ilyen teljes kudarcát és a megbízható pénzügyi információk ilyen teljes hiányát, mint itt.

A teljes kudarcig rossz döntéseken, baráti orgiákon, elképesztő luxuson és csalásgyanús ügyleteken keresztül vezetett az út. Az pedig még valószínűleg egy ideig nem fog kiderülni, mi volt a tudatos félrevezetés és a blőd inkompetencia aránya a cégen belül.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések