A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Klasszikus harcsapaprikás jó fűszeresen: szalonnás túrós tésztával az igazi


A túrós tésztával tálalt harcsapaprikás karácsonykor is az asztalra kerülhet.


Nyáron bográcsban, télen fazékban főzve a legfinomabb a harcsapaprikás, amely túrós tésztával tálalva fejedelmi ebéd. Szalonnás alappal készítve még erősebb íze lesz. Ha mindenki szereti az erős paprikát, akkor már főzés közben belekarikázhatod, ha nem, akkor külön tányéron kínáld.

Hozzávalók

A harcsapaprikáshoz
👉 60 dkg afrikai harcsafilé
👉 10 dkg füstölt szalonna
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 2 evőkanál liszt
👉 2 evőkanál tejföl
👉 1 hagyma
👉 1 paprika
👉 1 paradicsom
👉 1 evőkanál pirospaprika
👉 1 teáskanál köménymag
👉 só
👉 bors
👉 hegyes erős paprika ízlés szerint

A túrós tésztához
👉 25 dkg száraztészta (legjobb a csúszatészta)
👉 25 dkg túró
👉 2 dl tejföl

Elkészítés:

A szalonnát kockázd fel, a zsírját olvaszd ki. A kisült szalonnakockákat halászd ki, és tedd félre, ugyanis ezek fognak jönni a túrós tészta tetejére. Amíg a szalonna pirul, a kifilézett harcsaszeleteket sózd be, és forgasd meg egy evőkanál lisztben. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel.

Amikor a szalonna megsült, szűrd le a zsírját, és annyit önts vissza a serpenyőbe, amennyin kényelmesen meg tudod a halat és a hagymákat sülni. A belisztezett halszeletekre oldalanként egy-egy perc alatt süss kérget a szalonnazsíron, majd szedd ki őket. A visszamaradt zsiradékon párold üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Nagyon jó ízt ad, ha a szalonna levágott bőrét is együtt sütöd velük. Ha már puhák, húzd le a fazekat a tűzről, hintsd meg pirospaprikával, add hozzá a felkockázott paprikát és paradicsomot, forgasd össze, és tedd vissza a lángra. Sózd, borsozd, szórd meg köménymaggal, öntsd fel vízzel, és nagyjából fél óra alatt főzd puhára a zöldségeket. Az erős paprikát is ilyenkor adhatod hozzá. Fél óra múlva tedd bele az elősütött halszeleteket is, és így főzd további tíz percig.

A habaráshoz a tejfölt keverd el egy evőkanál liszttel, adj hozzá egy keveset a paprikás léből is. A halakat szedd ki a léből, és öntsd bele a lisztes tejfölt. Forralj rajta egyet, és húzd le a tűzről.

A harcsapaprikás akkor lesz az igazi, ha az alapot átpasszírozod. Ehhez egy tiszta lábos szájára tegyél egy szitát, és szűrd át rajta a levet. Közben a merőkanállal végezz rajta körkörös mozdulatokat, hogy a zöldségek, amennyire lehet, pépessé váljanak, így kerüljenek a szaftba. Ezt a műveletet akár botmixerrel is elvégezheted. Tedd vissza a tiszta mártást a tűzre, pakold bele a halakat, és forralj rajta egy utolsót.

Közben a tésztát a szokott módon főzd ki, majd keverd el túróval és tejföllel, és pakold a tetejére a kisütött szalonnapörcöket. A paprikás mellé tálald.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések