A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kissinger: Nagy baj, hogy a világot populisták és technokraták irányítják államférfiak helyett


Az egykori amerikai külügyminiszter szerint a nagy és erős országok gyakran azt hiszik, hogy mindent megkaphatnak. 

Henry Kissinger 1957-ben megjelent első könyve, az „Egy helyreállított világ” lefektetett néhány alapgondolatot, amelyek mind a mai napig meghatározzák gondolkodását – olvasható a Wall Street Journal cikkében. Kissinger úgy véli, hogy egy adott időpontban

csak néhány ember érti meg az életképes világrend bonyolult felépítését,

és még kevesebben rendelkeznek a vezetéshez szükséges adottságokkal, hogy létrehozzák, megvédjék vagy megreformálják azt a kényes nemzetközi keretet, amely még a részleges békét is lehetővé teszi.

A bonyolult nemzetközi rendszert kevesen értik meg

Ami még rosszabb, hogy egy hatékony vezetőnek nem elég megértenie a nemzetközi rendszert. Kissinger úgy véli, hogy óriási szakadék tátong aközött a világ között, amelyet egy adott ország polgárai látni szeretnének, és aközött a világ között, amely ténylegesen lehetséges. A világ nem lehet olyan sinocentrikus, amilyennek a kínai közvélemény szeretné, nem lehet olyan demokratikus vagy éber, amilyennek sok amerikai szeretné, nem lehet olyan iszlám, amilyennek sok muszlim szeretné, nem lehet olyan érzékeny a fejlődési gondokra, amilyennek néhány afrikai és latin-amerikai ország szeretné, nem lehet olyan lenyűgözve a francia nagyságtól vagy csodálva a brit erkölcsi vezetést, amilyennek az ott élők szeretnék.

A nagy vezetőknek át kell hidalniuk a saját országuk közvéleménye és a nemzetközi diplomáciától elválaszthatatlan kompromisszumok közötti szakadékot.

Elég világosan kell látniuk a világot ahhoz, hogy megértsék, mi lehetséges és fenntartható, és képesnek kell lenniük arra, hogy meggyőzzék polgártársaikat, hogy elfogadják az elkerülhetetlenül gyakran csalódást okozó eredményeket. Paradox módon ez a feladat gyakran nehezebb egy olyan erős államban, mint Amerika, amely gyakran képes sok mindent elérni a világban, amit akar. A kis és gyenge országok megértik a kompromisszumok szükségességét;

a nagy és erős országok gyakran azt hiszik, hogy mindent megkaphatnak.

Ez a fajta vezetés az intellektuális képességek, a mély képzettség és a politika olyan intuitív megértésének ritka keverékét foglalja magában, amely keveseknek adatik meg – véli az egykori külügyminiszter.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések