A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

India 120 ballisztikus rakétát telepít Kínával és Pakisztánnal közös határára


Az indiai védelmi beszerzési bizottság jóváhagyta a rakéták beszerzését. 

Először az indiai légierő kap a Pralay nevű hagyományos robbanófejekkel ellátott rakétákból, majd a szárazföldi erőknek is szállítanak. A Pralay 150-500 kilométeres távolságban képes célokat eltalálni, de a rakéta hatótávolsága növelhető. Az indiai rakétát 2015 óta fejlesztik. Sikeres teszteket hajtottak végre 2021 végén és az idén decemberben.

A Pralay kommunikációs központok, légvédelmi állások, ellenséges repülőterek hagyományos fegyverekkel való megsemmisítésére szolgál.

India többször került katonai konfliktusba a vele szomszédos Kínával és Pakisztánnal.

Legutóbb december közepén csaptak össze indiai és kínai határőrök az északkelet-indiai Arunácsal Prades állam Tavang körzetében. India és Kína között 3800 kilométernyi ki nem jelölt határ húzódik, ami miatt a felek között évtizedeken át feszültség uralkodott. 1959-ben India arról számolt be, hogy Kína területet szakított ki Arunácsal Prades államból, aminek következtében mintegy 38 ezer négyzetkilométernyi, Ladak és Akszajcsin körzethez tartozó terület került kínai ellenőrzés alá.

A felek azóta hosszú távú jegyzőkönyvekben állapodtak meg a tűzfegyverek bevetésének elkerüléséről a határt helyettesítő úgynevezett "aktuális ellenőrző vonal" mentén. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések