A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hajdúszoboszlói lány kapta a Rutkai Éva-emlékgyűrűt


Mintha tegnap lett volna, amikor Debrecenben és Hajdúszoboszlón láttuk-hallottuk énekelni a szoboszlói kislányt. Mintha még tegnap koptatta volna a szoboszlói iskola padját. Most pedig már elismert színésznőként kapta meg a Rutkai Éva-emlékgyűrűt. 

A Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján 2022-ben Márkus Luca nyerte el a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt az Inkognitó és a Szeget szeggel című előadásokban nyújtott alakításaiért. A díjat a színház bármely művésze megkaphatja, akár többször is, az adott naptári év során nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért. 

A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a színésznő lánya, Gábor Júlia 1986-ban alapította édesanyja, a Kossuth-díjas színésznő, a Vígszínház legendás művészének emlékére. A díjat annak a színművésznek adják át, aki a Vígszínházban az adott évben a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta. Ennek az elismerésnek különleges rangja van, mert nem egy zsűri ítéli oda, hanem a társulat minden tagja titkosan szavaz az általa legjobbnak ítélt kollégára. Idén a Vígszínház színművészei Márkus Luca az Inkognitó és a Szeget szeggel című előadásokban nyújtott alakítását ismerték el az emlékgyűrűvel. A díjat Gábor Júlia és férje, Szigethy Gábor színháztörténész adta át december 27-én a Vígszínház színpadán Az öreg hölgy látogatása című előadás után.

Márkus Luca Debrecenben született, majd 2015-2020 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályában. Színházi gyakorlatát a Vígszínházban töltötte, ahol 2020 óta társulati tag.

Korosztályának kiemelkedő tehetségeként, kiváló színészi adottságainak és szorgalmának köszönhetően néhány év alatt a Vígszínház meghatározó színésznője lett. Remek karakterábrázoló tehetsége megmutatkozik A Nyugat császára Susanjának szerepében, és Az apában rebbenékeny finomsággal formálja meg egy idős férfi ápolóját. Kiváló énekhangját, erőteljes színpadi jelenlétét és érzékeny játékát csodálhatjuk A nagy Gatsby-ben, A padlás Sünijeként pedig bájával és humorával varázsolja el a közönséget. A Sirályban ő Nyina, és egy célretörő, öntudatos, kiszámíthatatlan, pimasz, szabad, ugyanakkor végtelen törékeny lányt mutat meg. A Pesti Színház egyik legfrissebb bemutatójában, az Inkognitóban virtuóz módon játszik el többféle karaktert, és a Szeget szeggelben megrendítő, ahogy a hatalomnak és a férfierőnek kiszolgáltatott ám mégis eltökélt Isabellát alakítja.

A 2021-ben, a Házi Színpadon bemutatott A rendes lányok csendben sírnak című kamaraelőadásban egy kegyetlen világban felnőni kényszerülő kamaszlányt játszik. Érett, mély emberismeretről árulkodó alakításáért 2021-ben elnyerte a Varsányi Irén emlékgyűrűt.

Több sorozatban és filmben is szerepelt az elmúlt években, köztük olyan sikeres és népszerű produkciókban, mint a Csak színház és más semmi, Korhatáros szerelem, Tóth János, Egynyári kaland, A tanár, a Blokád és A besúgó.

A színésznő aláírásával díszített Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel elsőként – 1987-ben – Tordy Gézát jutalmazta a társulat. További kitüntetettek: Eszenyi Enikő, Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Jánoskúti Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Börcsök Enikő, Alföldi Róbert, Hajdu István, Csőre Gábor, Harkányi Endre, Rajhona Ádám, Danis Lídia, Epres Attila, Reviczky Gábor, Hegyi Barbara, Venczel Vera, Bata Éva, Fesztbaum Béla, Péter Kata, Wunderlich József, ifj. Vidnyánszky Attila, Szilágyi Csenge, Kern András és Gyöngyösi Zoltán.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések