A tárkonyos lencseleves sok zöldséggel és tejfölös habarással fő.
A tárkonyos lencseleves ideális választás arra az esetre, ha lencsét szeretnél enni, de nincs időd órákat várni arra, hogy puhára főjön a bele való füstölt hús. Ez a leves egyszerű zöldségalapléből készül, és tejfölös habarás sűríti. A citrom azonban ebben az esetben is elhagyhatatlan.
Hozzávalók 4 személyre
👉 25 dkg lencse
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 2 babérlevél
👉 2 dl tejföl
👉 1.5 l alaplé
👉 1 teáskanál citromlé
👉 1 sárgarépa
👉 1 fehérrépa
👉 1 hagyma
👉 1 evőkanál liszt
👉 1 teáskanál tárkony
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 só
👉 bors
👉 olaj
Elkészítés:
A lencsét előző este öblítsd le és áztasd be. Másnap kevés olajon fonnyaszt meg az apróra vágott hagymát. Közben a répákat pucold meg és szeleteld fel. Amikor a hagyma már puha, add hozzá a zúzott fokhagymát és a zöldségeket, együtt pirítsd néhány percig, majd húzd le a tűzről, és hintsd meg pirospaprikával. Add hozzá a lencsét, öntsd fel alaplével, sózd, borsozd, tedd bele a bele a babérlevelet, és forrás után kis lángon 30-40 perc alatt főzd puhára.
Amikor a lencse már megfőtt, a tejfölt keverd el a liszttel és egy-két evőkanállal a főzőléből. Ezzel sűrítsd be a levest. Ha kézi habverővel kevergeted, nem lesz csomós. A végén add hozzá a tárkonyt és ízlés szerinti mennyiségben citromlevet is, majd forrald össze.
0 Megjegyzések