Hirdessen itt

Fűszerrel próbálták meg eltüntetni nyomaikat a sarkadi videotékát kifosztó tolvajok


Nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal, társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 25 éves büntetett előéletű vésztői illetőségű, de békéscsabai tartózkodási helyű és egy 45 éves büntetlen előéletű sarkadi férfi ellen, akik egy sarkadi videotékát fosztottak ki. 

A duó tagjai a cselekményt megelőző hónapokban anyagi nehézségekkel küzdöttek, a 25 éves férfi kölcsön is kért egy nagyobb összeget a videotékát üzemeltető nőtől. A pénzt a sértett nő a videotéka pultja alatti fémkazettából vette elő, így az egymással baráti viszonyban álló két férfi tudomással bírt arról, hogy ott a nő nagyobb összegű készpénzt tárolt, ezért elhatározták, hogy azt el fogják lopni. 2021 januárjában beszerezték a betöréshez szükséges védőfelszereléseket, védőruházatot, kesztyűket, maszkot, pajszert, csavarhúzót, majd 2021. január 12-ére virradó éjszaka, éjfél után nem sokkal betörtek a videotékába. 

Testi erővel közösen benyomták a videotéka ajtaját, majd miközben a 25 éves férfi az ajtóban figyelte az utcán történő mozgásokat, ezalatt társa megkísérelte a pult alól kiszedni a fémkazettát, azonban ez nem járt eredménnyel, mivel a kazetta csavarokkal volt a pulthoz rögzítve.

Ezt követően mindkét férfi bement a videotékába és a magukkal vitt eszközökkel – pajszerrel és csavarhúzóval – lefeszítették a videotéka eladópultjának aljára csavarokkal rögzített, fémből készült, számzáras széfet, majd azt eltulajdonították a benne tartott közel 2 millió forint készpénzzel, 18 ezer forint értékű euróval, egy 4 ezer forint értéket képviselő emlék-bankjeggyel, valamint egy 180 ezer forint értékű aranyórával. A férfiak a bűncselekmény helyszínét a nyomok eltüntetése végett fűszerrel beszórták, majd a helyszínről a fémkazettával, a benne lévő pénzzel és értéktárgyakkal együtt távoztak. 

A széfet Sarkad külterületére, egy akácoserdőbe vitték, ahol csavarhúzó és pajszer segítségével felfeszítették, az abban lévő értékeket magukhoz vették és egymás között szétosztották. Utóbb, a nyomozás során a lopással okozott kárból a 45 éves férfi 1 millió 900 ezer forintot, míg a társa 30 ezer forintot megtérített.

A járási ügyészség a férfi beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a két férfit próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, a próbaidő tartamára rendelje el pártfogó felügyeletüket, kötelezze őket a sértett részére okozott kár fennmaradó részének megtérítésére, és rendelje el a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközök elkobzását. Tekintettel arra, hogy 25 éves férfi a lopott pénzből egy mobiltelefont vásárolt, az ügyészség arra vonatkozóan vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések