A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Füstölt húsos töltött káposzta jó szaftosan: a hosszú főzési idő a titka


A töltött káposzta füstölt hússal együtt főzve, sokáig a tűzön rotyogtatva az igazi.


Sok családban nincs karácsony vagy újév füstölt húsos töltött káposzta nélkül. Hamisítatlan téli fogás, hiszen tele van C-vitaminnal, ha pedig elég hideg van, az erkélyen is jól érzi magát néhány napig, sőt ettől csak jobb lesz.

Hozzávalók 8 adaghoz

👉 1 kg savanyú káposzta
👉 1 kg darált sertéscomb
👉 30 dkg füstölt tarja
👉 25 dkg rizs
👉 20 dkg savanyú káposztalevél
👉 10 dkg füstölt szalonna
👉 6 gerezd fokhagyma
👉 5 babérlevél
👉 2 hagyma
👉 2 tojás
👉 1.5 dl tejföl
👉 1 evőkanál liszt
👉 1 evőkanál pirospaprika
👉 1 teáskanál majoránna
👉 1 teáskanál köménymag
👉 só
👉 bors

Elkészítés:

A rizst nagyjából negyedóra alatt főzd félpuhára.

A szalonnát kockázd fel, és olvaszd ki a zsírját. Amikor már megsült, a pörcöket szedd ki, a visszamaradt zsiradékon pedig párold üvegesre az apróra vágott hagymát.

A töltelékhez a darált húst óvatosan sózd meg, add hozzá a kisült szalonnapörcöket, a puhára párolt hagyma felét, ízesítsd borssal, pirospaprikával, majoránnával, köménymaggal és három gerezd zúzott fokhagymával. Add hozzá a rizst, üsd bele a tojásokat, és gyúrd össze.

A káposztát csepegtesd le, ha túl savanyúnak találod, mosd át. A levelek vastag ereit vágd ki. Minden levél közepébe tegyél egy adag darált húsos masszát, tekerd fel, a végeit pedig hajtsd be, hogy főzés közben ne nyíljanak ki. Ha a töltés után még maradt hús, formálj belőlük gombócokat.

A fazékban maradt hagymát keverd el egy kevés pirospaprikával és a visszamaradt három gerezd fokhagymával. Tegyél rá egy réteg felszeletelt füstölt tarját és egy-két babérlevelet, azt fedd be káposztával, és jöhet egy réteg hús akár a káposztalevelekbe töltve, akár önmagában. Így folytasd a rétegzést, amíg minden el nem fogy. Öntsd fel vízzel, tedd fel a tűzre, és kis lángon rotyogtasd két és fél-három órát. Amikor kész, lisztből és tejfölből készíts habarást, adj hozzá néhány evőkanállal a főzőléből is, és ezzel sűrítsd be a töltött káposztát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések