A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elősegíti a fogyást, csökkenti a vércukorszintet – fokhagyma


A fokhagymát csodaszernek is tekinthetjük. Már évszázadok óta alkalmazzák az emberek nemcsak a konyhában, hanem gyógyító tulajdonságai miatt is. A fokhagyma antiszeptikus és antibakteriális hatásokkal is rendelkezik. Előnyös és pozitív tulajdonságait többek között a benne található allicin nevű vegyületnek köszönheti.


A fokhagyma tápanyagokban, azaz ásványi anyagokban és vitaminokban is bővelkedik. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, K-vitamint, cinket, foszfort, káliumot, magnéziumot, niacint, tiamint és folátot.

A nyers fokhagyma a téli időszakban csökkenti a torokfertőzés és a köhögés kialakulásának a kockázatait. Éhgyomorra fogyasztva fejti ki elsősorban áldásos hatásait, de persze így csak kevés embernek bírja a gyomra, így fogyasszuk napközben, ahogy eddig is tettük.

A fokhagymában található értékes vegyület, az allicin csökkenti az LDL-koleszterin oxidációját, ezzel pedig leviszi a koleszterinszintet és nagymértékben javítja a szív egészségét. A fokhagyma rendszeres fogyasztása csökkenti a vérrög kialakulásának a kockázatait és a vérnyomást is, ezzel ismét csak a szív egészségét védve.

A fokhagyma az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai miatt az agy egészségének is jót tesz. Hatékony az olyan neurodegeneratív betegségek ellen, mint az Alzheimer-kór és a demencia.

Ha gyakran küzdünk emésztési gondokkal, akkor mindenképpen illesszük be az étrendünkbe a nyers fokhagymát, mert így nagyon sokat fog javulni az emésztésünk. A nyers fokhagyma elpusztítja a rossz baktériumokat és prebiotikumként nagy szerepe van az egészséges bélflóra megteremtésében.

A nyers fokhagyma rendszeres fogyasztása a vércukorszintet is szabályozza. Ez mindenki számára hasznos, különösen azoknak, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.

A fokhagyma védelmet jelent a szabad gyökökkel szemben, így megakadályozhatja a sejtek károsodását. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz cinket is, így fokozza az immunitást. C-vitaminban is bővelkedik, ez az antioxidáns pedig segít a fertőzések leküzdésében. Előnyös lehet szemfertőzés és fülfertőzés esetén is, mivel antimikrobiális hatással is rendelkezik.

A fokhagyma azoknak a géneknek az aktivitását is serkenti, amelyek a zsírsejtek tárolásáért felelősek. Növeli a termogenezist is, segít a zsírégetésben és emellett még az LDL-koleszterin-szintet is csökkenti.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések