A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Eldőlt: Argentína lett a világbajnok


A katari világbajnokság döntője hihetetlen izgalmakat hozott. Argentína tizenegyesekkel háromszoros világbajnok, 3-3 után 4-2 a büntetőpárbaj a franciák ellen. 

Végül tizenegyesekkel döntötték el a mérkőzést, az argentinok bizonyultak jobbnak. Így Leo Messiék lettek a világbajnokok.

Minden idők talán legdrámaibb világbajnoki döntőjét játszotta egymással Argentína és Franciaország Katarban, de csak az egyikőjük kaphatta meg az aranyat.

Az első értékelhető lövésre öt percet kellett várnunk, amikor Alvarez próbálkozott, ám Lloris számára ez inkább volt csemege, mint kihívás. Bemelegítésnek viszont elment, és legalább láthattak a nézők valamit, mert addig javarészt csak középen gyűrték egymást a csapatok.

A 8. percben is az argentinok veszélyeztettek, De Paul megpattant lövéséből rúghatott szögletet Messi. Ugyan ebből nem lett nagy veszély, az jól látszott, hogy Franciaország csak asszisztált, Argentína igyekezett nyomás alá helyezni Lloris kapuját.

A 17. percben Di Maria akár meg is szerezhette volna a vezetést, a 16-oson belül tűzhetett teljesen üresen, de nagyon szerencsétlenül pattant fel előtte a labda, ami így messze elkerülte a kaput.

Momentuma nem volt a franciáknak az első félidőben

A 21. percben beérett az argentin nyomás, a nagy labdabirtoklás, amikor Dembelé egyértelműen buktatta Di Mariát, a játékvezető pedig rögtön a büntetőpontra mutatott. Messi esélyt sem adott Lloris-nak, meglőtte a hatodik gólját a világbajnokságon, és vezetéshez juttatta a csapatát. Ez már a negyedik büntetője volt, ami a hálóban kötött ki, Franciaországnak pedig váltania kellett, mert szinte semmit sem mutattak.

A 36. percben egy tanítani való argentin támadás végén Di Maria köszönt be, MacAllister tálalt elé, és a Juventus sztárja nem hibázott. Nagy húzás volt Scaloni részéről a kezdőbe jelölése, sokat adott hozzá Argentína játékához, hiszen mindkét gólban erőteljesen benne volt.

Deschamps nem várt tovább a cserével, Dembelének és Giroud-nak is el kellett hagynia a pályát, akik helyére Kolo Muani és Thuram álltak be. A francia szurkolók megdöbbenve figyelték az eseményeket, hogy a nemzeti csapatuk abszolúte tehetetlen és veszélytelen az ellenfélre, miközben minden eldőlni látszott.

Mbappé a semmiből rúgott kettőt

Argentína több mint nyugodtan mehetett el a szünetre, és nemcsak a kétgólos vezetés miatt, mivel Franciaország a legkisebb veszélyt sem jelentette rájuk. Érdekes lett volna meghallgatni, Deschamps miket mondott az öltözőben, mert a csapata már-már az esélytelenek nyugalmával folytathatta a katari világbajnoki döntőt.

A második félidőre sem tudott váltani Franciaország, leszámítva azt, hogy többet birtokolták a labdát, de az igazi helyzetek sokáig elmaradtak. Továbbra is esélytelenek voltak, Messiék végig kontroll alatt tartották a meccset, ám a 79. percben Otamendi összehozott egy büntetőt, amit Mbappé értékesített. Erős túlzással sem lehetett azt mondani, hogy a francia csapat megérdemelte volna a szépítést, viszont így visszajöhettek a meccsbe.

Az igazi sokk csak ezután következett, Mbappé a 81. percben is betalált egy trükkös mozdulat végén, ami a hetedik gólja volt a világbajnokságon. Ezzel egy új finálé vette kezdetét, noha a büntető előtt előjele nem volt annak, hogy a franciák egyáltalán szépíthetnek. A 87. percben egy pillanatra megállt az ütő az argentinokban, amikor nem messze a kaputól Thuram nagyot esett. A játékvezető azonban azonnal sárga lapot adott a franciának a műesés miatt, és folytatódhatott a drámai döntő.

Messi már a 97. percben eldönthette volna

A hosszabbítás 4. percében Rabiot megszerezhette volna a vezetést Franciaországnak, de a lövése nem volt helyezett és elég erős. Ekkor már mindenki feszült volt, Argentína pedig csak gondolkozott, hogy mit kezdjen az egyre erősebb franciákkal, akik vérszemet kaptak. Erre volt egy nagyobb válasza Messinek, Lloris-nak nagyot kellett nyújtóznia, hogy kiszedje a léc alól a meccslabdát, így jöhetett az extra 30 perc.

Az első 15 percben sem unatkozhattunk, lüktető volt a játék, helyzetekkel, de gól nem esett, így még közelebb jártunk ahhoz, hogy büntetőpárbajjal dőljön el a világbajnoki cím sorsa. Lautaro Martinez volt a legközelebb a gólhoz, nem sokkal kerülte el a kaput a szorításból rátett labdája.

Büntetőpárbajjal dőlt el az őrületesen drámai világbajnoki döntő

Martinez beállítása nagyon jót tett az argentinoknak, a második 15 perc elején egészen közelről bombázott, amit Lloris még védeni tudott, majd jött Messi, és újra Argentína neve mellett volt a vezetés. Nem ez volt élete legnagyobb gólja, de az egyik legfontosabb biztosan.

A 117. percben a csereként beállt Montiel kézzel ért a labdához, mindezt a lehető legrosszabb helyen, ami miatt megint büntetőhöz jutott Franciaország. Mbappé ezúttal sem hibázott, és mesterhármassal a neve mellett újra kiegyenlített. Pár másodperccel a hosszabbítás lefújása előtt Kolo Muani ziccert hibázott, Martinez élete egyik legnagyobb védését mutatta be, fordulásból pedig Lautaro Martinez fejelt mellé, mindent eldönthetett volna.

A rúgásokat Mbappé kezdte, megint nem hagyott sok esélyt, ahogyan Messi sem. Az argentin legenda egy végtelenül laza és lassú lövéssel nyitott, amivel túl is voltak a saját körükön. Ami ment Mbappénak és Messinek, Comannak már nem, és mivel Dybala sem hibázott, náluk volt az előny. Sőt, Tchouameni még a kaput sem találta el, Paredes viszont igen, és ha neccesen is, bement. Kolo Muani ugyan berúgta a saját büntetőjét, Montiel is így tett, ami egyúttal azt is jelentette, hogy Messi minden szinten felért a csúcsra, Argentína világbajnok.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR

DÖNTŐ
ARGENTÍNA–FRANCIAORSZÁG 3–3 (2–0, 2–2, 2–2) 

Katar, Loszaíl, Loszaíli Nemzeti Stadion, 88 966 néző. V: Marciniak (lengyel)

ARGENTÍNA: Emiliano Martínez – Molina (Montiel, 91.), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala, 120+1.) – De Paul (Paredes, 102.), Enzo  Fernández, Mac Allister (Pezzella, 116.) – Messi, Julián Álvarez (La. Martínez, 103.), Di María (Acuna, 64.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni

FRANCIAORSZÁG: Lloris – Koundé (Disasi, 120+1.), Varane, Upamecano, Théo Hernandez (Camavinga, 71.) – Griezmann (Coman, 71.), Tchouaméni, Rabiot (Fofana, 96.) – O. Dembélé (Kolo Muani, 41.), Giroud (Thuram, 41.), K. Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Gólszerző: Messi (23., 109. – az elsőt 11-esből), Di María (36.), ill. Mbappé (80., 81., 118. – az elsőt és a harmadikat 11-esből) 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések