Hirdessen itt

Brüsszel: az EU jobban szenved az ukrajnai konfliktustól, mint az USA


Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus hatása súlyosabban érinti az EU-t, mint az Egyesült Államokat.


Michel szerint Brüsszel és Washington biztonsági kapcsolatai megerősödtek az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta, amelyben a Nyugat Kijevet támogatja.

“Példátlan koordináció van az ukrajnai háborúval kapcsolatban” – mondta a Corriere della Sera olasz napilapnak adott szombati interjújában.

Ám a jelek szerint ugyanez nem mondható el a gazdasági együttműködésről, az Európai Tanács vezetője rámutatott, hogy

“a konfliktus hatása az Egyesült Államokra nem ugyanolyan, mint Európára”.

Amerikának könnyebb a dolga, mert energiahordozókat exportál, és profitál a felszökő gáz- és olajárakból, míg az EU-nak “súlyos árat kell fizetnie” – mondta.

“Gazdasági recesszió veszélye fenyeget bennünket” – tette hozzá a blokk vezetője.

“Az európai iparágak többet fizetnek az energiáért, és az amerikaiakkal folytatott versennyel kell szembenézniük” – magyarázta Michel.

Az Európai Tanács elnökét arról is megkérdezték, hogy “elárulva” érzi-e magát a Joe Biden elnök kormánya által elfogadott inflációcsökkentő törvény miatt, amely hatalmas támogatásokat és adókedvezményeket nyújt a zöld vállalkozásoknak. Brüsszelben attól tartanak, hogy a program a jóval alacsonyabb energiaárak miatt az európai vállalkozásokat Amerikába csábíthatja.

“Nem használnám ezt a kifejezést, de jobban örültem volna egy másik magatartásnak Washington részéről” – válaszolta Michel.

“De ne legyünk naivak, az USA – még a jelenlegi kormányzat alatt is – saját gazdasági érdekeit helyezi előtérbe”.

A viszonosság és az egyenlő versenyfeltételek “elengedhetetlenek ahhoz, hogy a globalizáció működjön” – mondta, és reményét fejezte ki, hogy az EU a következő hetekben tárgyalni tud az Egyesült Államokkal a kölcsönös együttműködésről.

A Politico november végi jelentése azt állította, hogy Brüsszel dühös a Biden-kormányra, amiért az tőkét kovácsol az ukrajnai harcokból.

Az Egyesült Államok profitál leginkább a konfliktusból, mivel “több gázt adnak el, méghozzá magasabb áron, és több fegyvert is adnak el” – mondta az egyik magas rangú uniós tisztviselő a lapnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések