A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Az ársapka torzítja a piacot” – mondja a Spar ügyvezető igazgatója


Heiszler Gabriella szerint ársapka nem fékezi eredményesen az inflációt.


Az ársapka nem fékezi eredményesen az inflációt, mivel torzítja a piacot – mondta el a HVG-nek Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. „Közismert példa a trappista sajté: ha a támogatott tej iránti nagyobb kereslet miatt kevesebb a tejzsír a piacon, durván megdrágul a sajt és a túró” – magyarázta.

A Spar nem csupán Magyarországon van jelen, így külföldi tapasztalatát is elárulta. Máshol is belenyúlnak a kormányok a válság miatt a gazdaságba, de „nem úgy, hogy a teljes veszteség a kiskereskedelemben csapódik le. (…) Másutt az árszabályozás a termelési-értékesítési lánc egészére vonatkozik, a termelőtől a nagykereskedőkön át a boltokig. Szétterítik a veszteséget az ágazat szereplői között. Egyszersmind együttműködésre veszik rá őket, amiről nálunk szó sincs” – mondta.

Heiszler a Spar mennyiségi korlátozásairól azt mondta, nem azért vezették be őket, mert pánikvásárlástól tartanak, hanem mert „ha valaki például büfét üzemeltet, és eddig a nagykereskedőtől vásárolta meg a cukrot, az étolajat, a csirkemellet, tőlük ma dupla áron kapja meg. (…) A mennyiségi korlátozással igyekszünk elérni, hogy a háztartásoknak is jusson az ársapkás termékekből.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések