A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Anabolikus diéta: ez a hatékony zsírégetés titka


Az anabolikus diéta különösen népszerű a testépítők körében. De miről is szól ez a fogyókúrás módszer? 

Valószínűleg már mindannyian hallottunk a ketogén étrendről, amely alapvetően alacsony szénhidráttartalmú ételekből épül fel. Az anabolikus diéta ennek egy speciális változata, amely két fázisból áll – írja a brigitte.de. A módszer célja elsősorban a zsírégetés, amit azért is kedvelnek annyira a testépítők, mert nem jár izomveszteséggel. Nézzük, hogyan működik!

Íme az alapszabályok

Az anabolikus fogyókúrás módszer, amint azt már fentebb említettük a szénhidrátszegény diéta alapelveit követi, amelyet Dr. Mauro Di Pasquale orvos, világbajnok sportoló, a testépítés igazi szakértője dolgozott ki még a 80-as években. És bár szénhidrátszegény diétaként van elkönyvelve, a módszernek mégis van egy olyan fázisa, ami kevésbé szigorú, és amelyben megengedett a szénhidrátok fogyasztása.

Nézzük a fázisokat

A diéta elsősorban a zsírégetésre koncentrál, az izomtömeg megtartása, vagy akár növelése mellett.

Az első fázisban a szénhidrát mennyiségét a minimumra kell csökkenteni (5%). A további felosztás szerint pedig az étrendet úgy kell összeállítani, hogy annak 60 százaléka zsírból-, 35 százaléka pedig fehérjéből álljon.

Fontos, hogy ebben a szakaszban negatív legyen a kalória egyensúly, azaz kevesebb kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe, mint amennyit a nap folyamán elégetünk. Ez a fázis körülbelül hat napig tart, ebben a szakaszban megváltozik az anyagcserénk, beindul a zsírégetés, miközben inzulin alig szabadul fel.

A második fázisban tarthatunk két nap szünetet, és étrendünk 50-60 százalékát fedezhetjük szénhidráttal – rizzsel, burgonyával, zabpehellyel – a fennmaradó rész pedig 30-40 százalék zsírra és 10-20 százalék fehérjére oszlik. Ebben a szakaszban a szénhidrátok energiát adnak és serkentik az anyagcserét. Két nap múlva térjünk vissza az első fázishoz, ezáltal nem szabadul fel túl sok inzulin, és a szervezetünk visszakapcsol zsírégető üzemmódba.

Figyeljünk a mellékhatásokra

Bár az anabolikus diéta hatékony zsírégető módszer, az egyoldalú táplálkozás miatt hosszútávon nehezen megvalósítható. A szénhidrátszegény fázisban gyengeség, fáradtság jelentkezhet, a túlzott zsírbevitel pedig emésztési problémákat okozhat. Ezért mielőtt belevágnánk, mindenképpen kérjük ki szakértő tanácsát!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések