A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Aki korán kel, kipihenten ébred. 5 bevált tanács alvásszakértőktől


Biztos te is tapasztaltad magadon, hogy amikor rosszul alszol, akkor az egész napod nehezebben és lassabban telik. Azt, hogy hogyan telik az éjszakai alvás, számos tényező befolyásolja, az aznapi stressz, a fejedben cikázó gondolatok, a testmozgás, az étkezés, a hálószobád berendezése, a párnád, a matracod és még sorolhatnánk.

Nem kell persze egyből mindent megváltoztatni, szerencsére van néhány szuper praktika arra, hogy hogyan ébredhetsz minden nap kipihenten. Lássuk! - írja a bien.hu.

Kelj korábban

Micsoda? Keljek fel korábban, hogy kipihentebb legyek és kevésbé teljenek fáradtan a napjaim? Ez radikális változtatásnak tűnik, sőt, ha lenne is időd, miért ne aludhatnál akár délig vagy délután kettőig?

Bármilyen furcsa is, a túl sok alvás is megterhelő lehet a szervezeted számára, így, ha egyik nap csak néhány órát tudsz pihenni, a héten elmaradt, nem alvással töltött időt pedig egyszerre egy-két nap alatt próbálod behozni, az nem jó megoldás.

A túl sok alvás, azaz a 10-12 óránál hosszabb pihenések ugyanis pont ugyanazt a hatást hozzák majd, mint a kevés, azaz egész nap kókadtnak és fáradtnak érzed majd magad.

Ha szeretnél egy kicsit felpörögni és energikusabb lenni, akkor legyen a korán kelés a rutinod, egy-két hét után már meg sem fog kottyanni!

Étkezz változatosan

Elsőre úgy tűnhet, hogy az étkezés és az alvás között nincs szoros összefüggés, de valójában erős kapcsolat van a kettő között.

Ha túl sokat vagy túl keveset eszel, ha túl zsíros ételeket fogyasztasz vagy nem válogatod meg megfelelően a fogásokat, akkor ez ébren töltött órákat okozhat éjszakánként.

Szerencsére van néhány praktika, amikkel azonban segíthetsz a nyugodt álmok bevonzásában, ilyen például a langyos tej, a banán, a méz vagy a különböző gyógyteák lefekvés előtt.

Ha nehezen megy az elalvás vagy az éjszaka felét forgolódással töltöd, akkor próbáld ki valamelyiket már ma este!

Állítsd be másképp az ébresztőd

Ha minden reggel arra kelsz, hogy az ébresztőd sípol a füledbe, amit legalább tucatszor kinyomsz, mielőtt úgy döntesz, hogy ideje végre felkelned, akkor ezt a tippet imádni fogod.

A jó alvás ugyanis nem ott kezdődik, hogy hány órakor ébredsz, az is nagyon fontos, hogy mikor fekszel le és mennyire rendszeres ez a rutin.

Próbáld ki, hogy egy héten keresztül estére is beállítasz magadnak egy emlékeztetőt arra, hogy itt az idő lefeküdni. Bármit is csinálsz épp, próbáld meg minél előbb befejezni, és szánj egy kicsit több időt az alvásra.

Ha ez az időpont rutinná tud válni, akkor biztosan minden éjszakád nyugodtabban telik majd!

Legyen sötét és hűvös a hálószobád

Az esti rutinod része, hogy felveszed a pizsamád, egy pohár vizet készítesz az éjjeli szekrényedre és lefekvés előtt fogat mosol.

Ugyanilyen szokássá kellene válnia annak is, hogy megpróbálod beállítani a megfelelő hőmérsékletet és a megfelelő fényviszonyokat a hálószobádban.

Már a lefekvés előtti órában érdemes lejjebb venni a fűtést – vagy alapból így beprogramozni a termosztátot – illetve maximum hangulatfényekkel világítani abban a helyiségben, ahol aludni fogsz.

Előre is érdemes gondolkodni, azaz behúzni a függönyöket, hogy ne az első napsugarak ébresszenek, hanem minden körülmény adott legyen a megfelelő és pihentető alváshoz.

Lazíts testben és lélekben

Ha problémáid vannak azzal, hogy időben lefeküdj vagy reggelente mindig úgy érzed, hogy bár eleget aludtál, mégsem volt igazán pihentető az alvás, akkor van még egy extra tippünk számodra.

Alvásszakértők szerint nem mindegy, hogy milyen mindsetben és hogyan fekszel le, azaz hogyan kezded el az alvást, ez ugyanis nagyban befolyásolja azt, hogy hogyan telik majd az éjszakád.

Amikor lefekszel aludni, próbáld ki, hogy a talpaidtól kezdve lassan felfelé haladva minden testrészedet ellazítod, mintha csak egy jógaóra végén a relaxáción vennél részt. Először a lábujjak, majd a bokák, térdek, combok, fenék, csípő, derék és így tovább.

Ha ez megvan, és esetleg még mindig ébren vagy – sokszor a felsőtestedig el sem fogsz jutni – akkor próbáld ki, hogy megnyugtató helyszíneket vizualizálsz magad elé.

Ez lehet bármi, ami téged kikapcsol és amitől jobban érzed magad. Egy tengerpart, egy erdei ösvény, egy virágos mező vagy egy csendes városi utca? Ez már igazán csak rajtad múlik!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések