A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Adóemelés nélkül csatlakozhat Magyarország a globális minimumadóhoz


A szakértők ezt magyar sikerként értékelik.

Az Európai Unió Tanácsa hozzájárult, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba – derült ki a Világgazdaság birtokába került hivatalos levélből. 

Mint írták, ezt az Európai Unió Tanácsának főtitkársága jegyzi és a leírtak értelmében 

a globális minimumadót úgy lehetne alkalmazni itthon, hogy nem kell adót emelni.

„Ez magyar siker” – hangsúlyozták a Világgazdaság által megkérdezett szakértők.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD) 137 ország állapodott meg arról, hogy 2022 végéig saját adószabályaiba is átülteti a globális minimumadót, ami

egy 15 százalékos minimum társasági adó kulccsal történne meg a nagy multinacionális vállaltokra kivetve.

Ezt az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén májusban már megszavazták – idézte fel a vg.hu.

Azonban valószínűsíthető, hogy ezt a határidőt az államok nem tudják tartani, és az adószakértők szerint is a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy 2023-ra csúszik át a bevezetése. A halasztásnak számos oka van, köztük a tárgyalások megtorpanása az Európai Unióban először a lengyel, majd a magyar vétó miatt, valamint az Egyesült Államokban a szenátusi jóváhagyás hiánya egyetlen demokrata szenátor ellenszavazata okán – ismertették.


A minimumadó kérdésében csak egyhangú döntés születhet

A Világgazdaság ismertette a magyar álláspontot is. Emlékeztettek, hogy a magyar vétó kilátásba helyezésének oka a globális minimumadó méltányosság nélküli bevezetése, ami markánsan rontaná a gazdaság versenyképességét.

Mint ismert, itthon a társasági adó kulcsa 9 százalék, és ezen nem is akar változtatni a kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök egyenesen „munkahelygyilkos intézkedésnek” nevezte a globális minimumadót.

A magyar gazdaság sikerének egyik titka éppen az, hogy alacsony az adószint, tehát megéri idejönniük a külföldi cégeknek.

Azzal viszont, ha a globális minimumadó alkalmazása nem jár adóemeléssel, elhárul ez a kockázat, így pedig már a magyar kormány is elfogadhatja a bevezetését. A minimumadó kérdésében csak egyhangú döntés születhet, Magyarország nélkül pedig ez nem valósulhat meg – hangsúyozták.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések