A magyar emberek egy része még mindig nem kedvelte meg eléggé a zöldségeket és a gyümölcsöket, pedig egyrészt nagyon sokféle zöldség és gyümölcs létezik, másrészt nagyon változatosan el lehet ezeket az ételeket készíteni. Mutatjuk is, hogy milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk, miért együk ezeket a táplálékokat rendszeresen és azt is bemutatjuk, hogyan is készítsük el ezeket a táplálékokat egészségesen.
Hazánkban is nagyon sokféle zöldség és gyümölcs megterem, így érdemes mindig mást fogyasztani, nem csak egy-kétféle zöldséget és gyümölcsöt enni.
Néhány gyümölcs, amely nagyon hasznos lehet az egészségre nézve: málna, szeder, fekete áfonya, eper, szőlő, sárgadinnye, görögdinnye, alma, körte, ribizli.
Néhány zöldség, amely nagyon hasznos lehet az egészségre nézve: tök, cékla, zeller, padlizsán, káposzta, kelkáposzta, karfiol, brokkoli, kelbimbó, spenót, cukkini, petrezselyem, bab, borsó.
Miért fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt? Ezek a táplálékok gazdag forrásai a rostoknak, amelyek többek között csökkentik az emésztőrendszeri és más betegségek kialakulásának esélyét. Például csökkentik a rákos betegségek kifejlődésének kockázatát is, hiszen szinte kisöprik a szervezetből a toxikus anyagokat, amelyek felelőssé tehetők a daganatok kialakulásáért is.
A rostok ezen kívül könnyen eltelítenek bennünket, alacsonyabb koleszterinszintet és vércukorszintet eredményeznek, nem beszélve arról, hogy nagy szerepük van a gyulladás csökkentésében is.
A rostok rendszeres fogyasztása a bél egészségének is jót tesz, hiszen elősegíti a jó bélbaktériumok elszaporodását és így a bélflóra egyensúlyának megteremtését.
A zöldségek és a gyümölcsök sok-sok tápanyagot tartalmaznak, hiszen gazdag forrásai a vitaminoknak, az ásványi anyagoknak és a fitonutrienseknek is.
Ilyen fitonutriensek lehetnek a karotinoidok, amelyek a paradicsomban vannak jelen, vagy a fekete áfonyában is megtalálható antociánok, illetve a terpének, amelyek többek között a cseresznye vegyületei.
A zöldségek és gyümölcsök ezen kívül vizet is tartalmaznak, amely segít bennünket hidratáltnak maradni.
A zöldségekből és gyümölcsökből készíthetünk salátát, grillezhetjük is azokat, köretként is fogyaszthatók hús mellé, leveseket is készíthetünk belőlük, a gyümölcsök pedig fagyasztva is nagyon finomak, nyáron akár jégkrémként is fogyaszthatóak.
0 Megjegyzések