A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A magyarok fele rendszeresen szembesül áruhiánnyal – állítja a választásokat benéző Publicus


A felmérés szerint a magyar vásárlók 56 százaléka rendszeresen nem tud megvásárolni valamilyen hatósági áras élelmiszert. 

A Népszava számára készített Publicus felmérés szerint a kormánypárti és az ellenzéki szimpatizánsok mást-mást tartanak az áruhiány fő okának. Előbbiek szerint a brüsszeli szankciók a legnagyobb felelősök, utóbbiak szerint a gyenge forint. A felmérésben azt írják:

a magyar vásárlók 56 százaléka rendszeresen nem tud megvásárolni valamilyen hatósági áras élelmiszert,

mert hiány van belőle. További 22 százalékukkal is történt már ilyesmi. A nők – akik vélhetően gyakrabban intézik a bevásárlást – nagyobb arányban szembesülnek áruhiánnyal: 62 százalékuk mondta azt, hogy rendszeresen nem tud árstopos termékeket beszerezni, míg a férfiak 49 százaléka válaszolt így.

Az ellenzéki szavazóknak csak 19%-a tartja felelősnek a szankciókat

A felmérésben pártszimpátia alapján is eltérés mutatkozott a válaszadók tapasztalatai között: az ellenzékiek 63, a bizonytalan szavazók 67 százaléka rendszeresen nem tud árstopos terméket beszerezni, a Fidesz–KDNP-szavazóknak azonban csak a 41 százaléka mondta ezt. Összességében

az ellenzékiek 81, a bizonytalanok 84, a kormánypártiak 69 százaléka találkozott már áruhiánnyal a hatósági áras termékeknél.

A kormánypárti szavazóknál az elhibázott gazdaságpolitika 45, a gyenge forint 75 százalékuk szerint áll az élelmiszerek drágulása mögött, a szankciókat pedig 85 százalékuk gondolja oknak. Az ellenzék szavazói ugyanakkor 97 százalékban a gyenge forintot, 96 százalékban az elhibázott gazdaságpolitikát róják fel, és csak 19 százalékuk írja a szankciók számlájára a drágulást.

Publicus vs. valóság

A teljes kép érdekében érdemes megemlíteni, hogy a Publicus már eddig is kétes pontossággal dolgozott. Ezt korábban Hont András publicista gyűjtötte össze: 

„Javaslok néhány témát, hogy legyen miről beszélnünk.

2018. április 3., öt nappal az országgyűlési választás előtt. Publicus: MSZP-P 19%. Választás MSZP-P: 12,4%.

2019. május 22., négy nappal az európai parlamenti választás előtt. Publicus: MSZP-P 15%. Választás: MSZP-P 6,6%.

2021. október 3., egy héttel az előválasztás kezdete, öt nappal Karácsony Gergely visszalépése előtt. Publicus: amennyiben Karácsony lép vissza, Dobrev 48,9, Márki-Zay 35,2%-ot kap. Előválasztás: Dobrev 43,3, Márki-Zay 56,7%.

2022. április 2., egy nappal az országgyűlési választás előtt. Publicus: Fidesz 47, egybesült ellenzék 47%. Választás: Fidesz 54,1, egybesült ellenzék 34,4%.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések