A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A legjobb bélmozgást serkentő ételek, a reggeli kávén túl


A székrekedést rengeteg minden okozhatja, többek között komolyabb betegségek is – ha viszont tisztában vagy vele, hogy nincs semmi igazi baj, egyszerűen csak nem indul meg, aminek meg kellene, és a reggeli kávé sem segít, akkor érdemes az alábbiakkal is próbálkozni. A nem betegséget érintő szorulás leggyakrabban arra vezethető vissza, hogy keveset iszol, és/vagy nem fogyasztasz elegendő rostot a mindennapokban. 

A legjobb az, ha az ilyen problémákat nem gyógyszerekkel vagy egyéb „csodaszerekkel” akarod megoldani, hanem egyszerűen változtatsz az étkezési szokásaidon, és többet iktatsz be minden nap az alábbi élelmiszerekből - írja a bien.hu.

Aszalt szilva

Nem véletlen, hogy a szilvát már nagyon régóta hashajtó hatásával együtt ismerik, az aszalt változatban pedig még több a rost, mint a gyümölcsben.

A szilva ezen kívül tartalmaz egy szorbit nevű vegyületet is, ami ahhoz járul hozzá, hogy a széklet felpuhuljon, és könnyebben menjen keresztül az egész testen.

Ha még többet szeretnél kihozni az aszalt szilváidból, éjszakára tedd őket vízbe, és áztasd reggelig.

Chia mag

Bár a Közép- és Dél-Amerikaiak sokáig a spanyol zsálya leghaszontalanabb részének hitték, a nyugati világ felfedezte, hogy rostban és vitaminokban gazdag, azóta pedig szuperkajaként fut.

A megfelelő mennyiségű (napi egy-két evőkanál) chia segíthet az emésztésben, mivel szintén rengeteg rostot tartalmaz.

Darált lenmag

A lenmag emésztést segítő hatásáról biztosan te is hallottál már, csak azt tudják kevesen, hogy a mag egészben mit sem ér – általában úgy átmegy a szervezeteden, hogy meg sem emészted, és a kukoricához hasonlóan viszontlátod a vécében.

Ezért kell a kemény védőrétegét megtörni, és ledarálni, vagy legalább is egy kicsit összetörögetni, mielőtt elfogyasztja az ember.

A lenmag ráadásul nagyon jó omega-3 zsírsavforrás, és nyilvánvalóan tele van rosttal.

Papaya

Bár itthon kevésbé kapható, ha találkozol vele a nagyobb áruházak polcain, mindenképp csapj le rá – ez a gyümölcs ugyanis tele van rosttal, ráadásul nagyon finom is.

Szerencsére a banánhoz hasonlóan tele van káliummal, és ha rendszeresen fogyasztod, a kalcium- és magnézium-beviteleddel sem lesz soha problémád.

Körte

A körte is hasonlóképp jó a szorulásra, főleg azért, mert nagy mennyiségben tartalmaz oldható rostot, ami segít a széklet felhalmozásában, és abban is, hogy az megfelelően haladjon végig a szervezeten.

Lencse

A lencse egy nagyon egyszerű, és főképp nagyon olcsó módja annak, hogy megfelelő mennyiségű rostot vigyél be a szervezetedbe.

Ha úgy gondolod, hogy jó dolog a papaya, de nem engedheted meg magadnak, hogy minden nap déligyümölcsöt egyél, akkor a lencse lesz a legjobb barátod.

Készíts belőle főzeléket vagy levest, és fogyaszd minél gyakrabban.

Szőlő

A szőlő igazi adu ász a szorulás kezelésében, mivel a rosttartalma mellett van benne egy csomó víz is, ami szintén szükséges ahhoz, hogy a bélműködésed rendben zajljon.

Ha szőlőszezon van, igyekezz minél többet bevinni ebből az isteni gyümölcsből.

Zab

Nem véletlen, hogy minden egészséges influenszernek a zab a kedvenc reggelije: azon túl, hogy magas rosttartalma miatt könnyen eltelít, még a bélmozgásban is segít.

Ráadásul nincs benne annyira sok rost sem, hogy az bántsa a gyomrodat kora reggel.

Ha nehezen jön az ihlet, akkor próbálj meg zabkását vagy zabpalacsintát reggelizni, utána pedig igyál egy kávét – garantáltan nem lesz többet problémád a székrekedéssel. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések