A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrán miniszterelnök-helyettes: Meg tudjuk oldani a magyar kisebbségek nyelvhasználati ügyét


Olga Sztefanisina Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettes a Kyiv Independentnek beszélt a kárpátaljai kisebbségről. 

A Kyiv Independent Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettesével, Olga Sztefanisinával készített interjút.

A politikus elmondta: az, hogy Ukrajnának ilyen gyorsan tagjelölti státuszt adtak, az elsősorban az Európai Unió érdeke volt, így akartak ugyanis jelezni, hogy igenis fontos szereplők a nagyhatalmak játszmájában. Sztefanisina szerint Ukrajna „vonzó partner” az EU számára nehézipara és mezőgazdasága miatt. 

A lapban külön bekezdést szentelnek a magyar-ukrán kapcsolatoknak, elsősorban természetesen a külhoni magyar kisebbségek helyzetére kihegyezve. Az EU irányába tett ukrán vállalások közé tartozik a nemzeti kisebbségek helyzetének rendezése is, azonban ezen vállalásokban nagyon kevés konkrétum szerepel.

A lap szerint Orbán Viktor „langymeleg” hozzáállást tanúsított Oroszország és Vlagyimir Putyin irányába,

emellett megemlítik a nemzetközi hírnevet befutó nagy-magyarországos sálat is. 

Olga Sztefanisina elmondta: „elmondhatom, hogy Magyarország mindig is támogatta Ukrajna uniós integrációját. 

Tudjuk, hogy vannak hiányosságok a magyar nyelvoktatást érintően. Ukrajna tud megoldást találni erre a kérdésre”

– fogalmazott, hozzátéve, „nem zárhatjuk ki, hogy az egész ügyet Magyarország politikai eszközként fogja használni”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések