A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Segítséget kapnak a hatósági árral terhelt falusi kisboltok!


A falusi kisboltok működési támogatást kapnak a hatósági árak okozta terheik enyhítésére – értesült a Mandiner a hétfői kormányzati bejelentés előtt.

Új működési pályázatot ír ki a kormány a 2000-esnél nem nagyobb lélekszámú kistelepülések minden olyan üzlete számára, amely alapvető, köztük hatósági árassá nyilvánított élelmiszereket értékesít – tudtuk meg. A cél, hogy a nagy üzletláncokkal szemben komoly versenyhátrányt elszenvedő, csekélyebb forgalmú, kevésbé tőkeerős kisboltok

átvészeljék a Covid, az energia-áremelkedések, az infláció és a hatósági árak okozta hátrányokat.

A multi bolt- és áruházláncok, bevásárlóközpontok óriási előnyben vannak az arányaiban sokkal kisebb forgalmú és bevételű falusi kisboltokkal szemben, melyek mégis ezeknek a településeknek a lakosságmegtartásához, élhetőségéhez járulhatnak hozzá.

Nem előzmény nélküli ez az intézkedés. A Magyar Falu Program keretében nemcsak közszolgáltatásokat támogat a kormány, hanem piaci szereplőket is. Mikro- és kisvállalkozás-fejlesztési programmal is előrukkoltak, tavaly kisboltfejlesztési program lépett életbe, mely főleg épületrekonstrukciókra, eszközbeszerzésekre szólt, 1450 nyertes pályázó élt a lehetőségekkel.

Úgy látszik, a kormány nem hagyja magukra az utóbb életre hívott, illetve megerősített kisboltokat. A tojás és a burgonya bevonásával immár kilenc élelmiszerfajtára vonatkozó hatósági ár eleve a kiskereskedelmet terheli; a nagykereskedelemnek nem kell árstopos szinten, azaz nyomott áron adnia a szóban forgó alapvető élelmiszereket. Ám a kiterjedt, tőkeerős, 

multinacionális áruházláncok összehasonlíthatlanul több termékkört kínálnak,

óriási a forgalmuk, könnyen „benyelik” az egyes alapvető élelmiszerekre vonatkozó hatósági ár okozta veszteségeket.

Nem így a falusi kisboltok. A rövidesen megjelenő működési pályázat nyújtotta támogatás milliós nagyságrendű; elszámolható vele bérköltségtől a rezsiig és üzemanyagköltségig sok minden, ami által a kis üzletek elkerülhetik a bezárást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések