Nincs olyan élelmiszer, aminek a fogyasztása önmagában csodaszerként megelőzné a rák kialakulását.
A kiegyensúlyozott, tápanyagokban,
rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag diéta azonban
sokféle daganatos megbetegedés kialakulásának kockázatát csökkentheti. Az Amerikai Rákkutató Intézet (AICR) rámutat arra, hogy sok ásványi
anyag, vitamin és nyomelem mutatott rákellenes hatást laboratóriumi
körülmények között, így ők javasolják az alábbi ételek fogyasztását –
természetesen így sem feledkezve meg az egészséges életmód többi
alappilléréről, és a rendszeres szűrővizsgálatokról sem.
Alma
Az alma élelmi rost- és polifenolvegyületeket biztosít a szervezet számára. Ezek társulnak a bél-mikrobákkal, olyan környezetet teremtve, amely segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát - írja a bien.hu.
A
megfigyelési populációs tanulmányok összefüggéseket mutatnak ki az alma
fogyasztása és az emlőrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával –
írja az AICR.
A kelkáposzta és a rák
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a sötétzöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztaban található karotinoidok antioxidánsként hathatnak és fokozzák a test saját antioxidáns védekező képességét. Ez a védekező rendszer segít megóvni a szabad gyököket attól a károsodástól, amely rákhoz vezethet.
A kelkáposzta C-vitaminja szintén erős antioxidáns, és megakadályozza a rákkeltő anyagok képződését a szervezetedben.
Áfonya
A fekete áfonya számos fitokémiai anyagot és tápanyagot tartalmaz, amelyek laboratóriumi vizsgálatok során potenciális rák elleni hatást mutattak.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a fekete áfonya rendszeres fogyasztása növeli a antioxidánsok aktivitását a vérben, és a DNS-károsodás megelőzését is lehetővé teszi.
A tanulmányok
korlátozottak és az eredmények eltérőek. További kutatásokra van szükség
az áfonya ezen területeken betöltött szerepének megértéséhez, az AICR
szerint azonban az áfonyának mindenképpen helye van, a rák
kialakulásának kockázatát csökkenti diétában.
Szőlő
Kutatások során a szőlőmagból és héjból származó proantocianidin vegyületek hatásait vizsgálták. A laboratóriumi tesztek azt sugallják, hogy ezek, vagy a bélmikrobák, amelyek belőlük termelődnek, befolyásolhatják a rák kialakulásával kapcsolatos gének expresszióját.
Nagyon sok munkára
van szükség annak megértéséhez, hogy a szőlő fogyasztása így
ténylegesen befolyásolhatja-e a rák kialakulásának esélyét, de az eddigi
eredmények mindenképpen ebbe az irányba mutatnak.
A kávé és a rák
Az interneten legalább annyi cikket találni a kávé csodás rákmegelőző hatásáról, mint amennyiben potenciális rákokozóként tüntetik fel. Az AICR szerint azonban a kutatások azt mutatják, hogy a kávéfogyasztás csökkenti az endometrium- és májrák kockázatát. A koffeinmentes kávéban, bár a koffein alacsonyabb, és a fenolsavtartalom szintén kissé alacsonyabb is lehet, a védő fitokémiai anyagok továbbra is jelen vannak.
A legtöbb emberi tanulmány a rák kockázatának hasonló csökkenését mutatja a normál és koffeinmentes kávé fogyasztásakor.
Amikor a pörkölt kávébabban található akrilamidnak nevezett vegyülettel kapcsolatos aggodalmakról hallasz, fontos megérteni, hogy nincs kapcsolat a táplálékban lévő akrilamid és az emberben kialakuló rákbetegségek kockázata között. Laboratóriumi állatokban mutattak ki ilyen jelenséget, de ez lényegesen nagyobb, mint amekkora veszélyt az emberekre a kávéfogyasztás jelent – magyarázza az AICR.
0 Megjegyzések