A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Podoljak a lemészárolt orosz hadifoglyok ügyében: A tűz viszonzása nem háborús bűn!


Az ukrán elnök főtanácsadója szerint nem olyan egyértelmű, mi történt Makijivkában. 

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán hadsereg „szándékosan és módszeresen” több mint tíz mozgásképtelen orosz katonát lőtt le Makijivkában. Moszkva szerint az orosz katonák hivatalosan hadifoglyok voltak, akik megadták magukat. A közösségi oldalakon több olyan videó is megjelent, amelyen állítólag orosz hadifoglyokat lőnek le az ukrán hadsereg tagjai.

A gyilkosságokat közvetlen fejlövésekkel hajtották végre”

– közölte az orosz védelmi minisztérium Telegram-csatornáján.
Az esetet követően Oroszország bejelentette, az ENSZ-hez fordulnak.

Kijev úgy védekezett, hogy az orosz katonák megadást színleltek, majd tüzet nyitottak az ukrán egységekre, ezzel háborús bűncselekményt követtek el.

Ebben az esetben az orosz katonák nem tekinthetők hadifoglyoknak, hanem harcoló félnek. A tűz viszonzása nem háborús bűn”

– jelentette ki Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója szerint Kijev birtokában van az esetről készült összes felvétel, ezeket ki fogják vizsgálni. Lubinechez hasonlóan ő is leszögezte: csak néhány orosz adta meg magát, a többiek kitartóan támadták az ukránokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések