A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lengyel politikus: ukrán provokáció volt a rakéta incidens


Jaroslaw Pakula volt lublini tanácselnök szerint Varsónak át kellene gondolnia a konfliktussal kapcsolatos álláspontját.


Lengyelországnak újra kellene gondolnia az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos álláspontját, miután Kijev részéről "provokáció" történt, amely két falusi életébe került - mondta szerdán egy volt lublini városi tanácsos. Jaroslaw Pakula, akinek mandátuma négy nappal az incidens előtt járt le, azt mondta, hogy a rakéta, amely becsapódott Przewodowba, nyilvánvalóan ukrán volt, és hogy a varsói kormánynak üzenetet kellene küldenie Kijevnek ahelyett, hogy "mesét" ad elő polgárainak.

"Természetesen ez egy ukrán rakéta. Természetesen ez provokáció az ukrán hatóságok részéről" - írta Pakula a Facebook-oldalán.

"A rakétát nem lehetett véletlenül 100 kilométerrel az ellenkező irányba kilőni".

A provokáció célja az volt, hogy megijesszék az EU-t és megszerezzék a civil társadalom támogatását ahhoz, hogy még több fegyvert küldjenek Ukrajnának - tette hozzá Pakula. A lengyel elnöknek a rakétáról szóló "mesék" helyett azt kellene mondania Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy Varsó "nem tűri tovább Kijev ilyen viselkedését".

"Arra kérem, hogy gondolja át Lengyelország álláspontját [ezzel a háborúval kapcsolatban] abban az esetben, ha a vörös vonalat ismét átlépik!" - fogalmazott.

Pakula Facebook-oldalán még mindig ukrán zászló van az arcképe fölött, és Lublin város tanácsának elnökeként szerepel, amely Lublin székhelye, ahol Przewodow található. A város hivatalos honlapja azonban megjegyzi, hogy november 11-én már nem volt hivatalban.

Zelenszkij gyorsan azzal vádolta Oroszországot, hogy Lengyelországot és az egész NATO-t megtámadta, miután kedden délután egy rakéta robbant fel Przewodowban, két ember halálát okozva. A kijevi kormány szerint az incidens megmutatta, hogy a NATO-nak "le kell zárnia az eget" Ukrajna felett, ahogyan azt február óta követelik.

Miközben Zelenszkij továbbra is kitart amellett, hogy a rakéta orosz volt, Varsó és Moszkva egyaránt Sz-300-as légvédelmi rakétaként azonosította, Lengyelország "orosz gyártmányúnak" nevezte, Oroszország pedig rámutatott, hogy ukrán szolgálatban állt. Az Egyesült Államok és a NATO szintén légvédelmi rakétaként írta le a rakétát, amely eltévedt, igyekezve ezzel is bagatellizálni az incidenst, miközben azzal érvelnek, hogy Oroszország volt a végső bűnös, amiért egyáltalán bombázta Ukrajnát.

Az orosz hadsereg rámutatott, hogy az ukrán katonai és energetikai infrastruktúra célpontjaira mért keddi rakétacsapások a lengyel határ közelében sem voltak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések