Míg a baktériumokról régen mindenkinek valamilyen betegség jutott az eszébe, ma már sokan tisztában vannak vele, hogy a baktériumnak számos fajtája létezik, a beleinkben például több mint 500 különböző fajtája megtalálható.
Utóbbiak egy része hasznos baktérium, más
része viszont nem, és hogy a kettő között helyes egyensúly álljon fel,
azért sokat tehetünk a megfelelő étrenddel, aminek egyik módja az, ha jó
baktériumokat, azaz probiotikumokat fogyasztunk. Kutatások kimutatták,
hogy a laktobacilusok és a bifido-baktériumok például a rákos sejtek
növekedését is képesek megakadályozni, sőt egyes probiotikumok a
rotavírus elleni oltóanyag hatását is képesek erősíteni - írja a Házipatika.com.
Gyógyító joghurt: rendbe teszi a beleket
De hogyan juttathatjuk szervezetünket minél több probiotikumhoz anélkül, hogy újabb és újabb pirulákat kellene bekapkodnunk? Először is együnk sok joghurtot, főleg olyat, amelyben kevesebb, mint 10 gramm a cukor. A görög joghurt általában alacsony cukortartalmú, ezért ez különösen ajánlott. Másodszor fogyasszunk minél több káposztát, a nyers savanyú káposzta például nagyszerű probiotikum forrás.
Harmadszor pedig
együnk sok rostot, a baktériumok ugyanis azt eszik, amit mi, és míg a
káros baktériumok főleg a cukrot és az alkoholt kedvelik, addig a
jótékony típusok inkább a rostot. Így azután ha sok rostban gazdag ételt
- például leveles zöldségeket , teljes kiőrlésű gabonát és zabkását
fogyasztunk -, azzal a hasznos baktériumokat tápláljuk.
0 Megjegyzések