Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Így juthatunk természetesen probiotikumhoz


Míg a baktériumokról régen mindenkinek valamilyen betegség jutott az eszébe, ma már sokan tisztában vannak vele, hogy a baktériumnak számos fajtája létezik, a beleinkben például több mint 500 különböző fajtája megtalálható.

Utóbbiak egy része hasznos baktérium, más része viszont nem, és hogy a kettő között helyes egyensúly álljon fel, azért sokat tehetünk a megfelelő étrenddel, aminek egyik módja az, ha jó baktériumokat, azaz probiotikumokat fogyasztunk. Kutatások kimutatták, hogy a laktobacilusok és a bifido-baktériumok például a rákos sejtek növekedését is képesek megakadályozni, sőt egyes probiotikumok a rotavírus elleni oltóanyag hatását is képesek erősíteni - írja a Házipatika.com.

Gyógyító joghurt: rendbe teszi a beleket

De hogyan juttathatjuk szervezetünket minél több probiotikumhoz anélkül, hogy újabb és újabb pirulákat kellene bekapkodnunk? Először is együnk sok joghurtot, főleg olyat, amelyben kevesebb, mint 10 gramm a cukor. A görög joghurt általában alacsony cukortartalmú, ezért ez különösen ajánlott. Másodszor fogyasszunk minél több káposztát, a nyers savanyú káposzta például nagyszerű probiotikum forrás. 

Harmadszor pedig együnk sok rostot, a baktériumok ugyanis azt eszik, amit mi, és míg a káros baktériumok főleg a cukrot és az alkoholt kedvelik, addig a jótékony típusok inkább a rostot. Így azután ha sok rostban gazdag ételt - például leveles zöldségeket , teljes kiőrlésű gabonát és zabkását fogyasztunk -, azzal a hasznos baktériumokat tápláljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések