Hirdessen itt

Rendkívüli kormányinfó: ez a magyar kormány álláspontja a lengyelországi incidensről


A kormányinfón szó esett a tegnapi lengyelországi rakétabecsapódásról, a Barátság kőolajvezetékről és a kormány új, turisztikai akciótervéről is.

Rendkívüli időpontban, szerdán 15 órakor tartott kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kormányinfón szó esett a tegnapi lengyelországi rakétabecsapódásról, a Barátság kőolajvezetékről és a kormány új, turisztikai akciótervéről is.

A kormányinfó ismét háborúval kapcsolatos kérdésekkel kezdődött. Gulyás Gergely elmondta, hogy kedden késő délután jelezte a Mol, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték, de szerencsére nem maga a vezeték, hanem csak az áramellátó sérült meg, így a leállás ideiglenes volt. Az ország kőolajellátása még hónapokra biztosított, mondta el a miniszter. Ma 14 órakor alacsony nyomással újraindult a vezeték.

Természetesen szóba kerültek a Lengyelországban tegnap becsapódó rakéták is. A kormány ismeretei szerint is egy ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be Przewodów-ban. Gulyás hozzátette, hogy a teljes körű lengyel vizsgálat eredményét még meg kell várni az esettel kapcsolatban. A miniszter ismét hangsúlyozta a tűzszünet fontosságát. Gulyás Gergely szerint egyébként a lengyelek és az amerikaiak is higgadtan és jól reagáltak a tegnapi hírekre.

Amikor arról kérdezték a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy egyetért-e a NATO-főtitkár azzal kapcsolatos véleményével, hogy Oroszországé a felelősség a tegnapi esetért, Gulyás azt mondta, hogy a háborúért csak Oroszország a felelős. A miniszter szerint az oroszoké a közvetett felelősség a Lengyelország területére becsapódott rakéta miatt, de az ukránok is felelősek a két ember halála miatt. 

Egy turisztikai akciótervet is elfogadott a kormány. Ahhoz, hogy az éttermek és vendéglők az energiaválság ellenére is nyitva tudjanak lenni, kormánytámogatásra van szükség, mondta el a miniszter. A SZÉP-kártya-szabályok is meg fognak változni: eltörlik a füleket, és az összegeket majd egyben is fel lehet használni, korlátozás nélkül.

Az ársapkákkal kapcsolatos kérdésre azt mondta a miniszter, hogy a kormány nem tart attól, hogy ne lenne elegendő burgonya és tojás.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések