Télen nem könnyű friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutni (legalábbis olyanokhoz, amik nem feltétlenül a világ másik végéből érkeztek).
De a
zöldségeket illetően mégis nagyobb a választék – mutatjuk, hogyan
töltheted fel könnyen a készleteidet a hideg hónapokban, mégpedig friss,
hazai zöldségek segítségével!
Káposzták
Szerencsére nem csupán megterem hazánkban a káposzta, hanem jó néhány alfaját fogyaszthatjuk télen is – egészséges formában - írja a bien.hu.
A lila és a hagyományos fejes káposzta tökéletes választás ebben az időszakban, akárcsak a kelkáposzta, illetve a már feldolgozott savanyú káposzta.
Mivel változatos formában elkészítheted őket, gond nélkül beillesztheted a mindennapjaidba fogyasztásukat.
Akár főzeléket, levest, akár salátát, vagy éppen köretet készítesz, a káposztafélékre feltétlenül érdemes gondolnod. Vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben rendkívül gazdagok, és jól tárolhatóak a tél folyamán is.
Ha maximálisan kihasználnád előnyös tulajdonságaikat, minél több nyers, vagy rövid főzési időt igénylő recepteket próbálj ki.
Cékla
A céklát sok mindenkivel megutáltatták a menzán, mások csak szimplán nem kedvelik az ízét. Ha nem tartozol ezek közé az emberek közé, akkor élvezheted a cékla összes jótékony egészségügyi hatását.
Ilyen többek között kiemelkedően magas, változatos ásványi anyag, nyomelem és vitamintartalma. Antioxidánsokban is bővelkedik, így véd a betegségekkel szemben és rákmegelőző hatása ugyancsak ismert. Javítja az állóképességet, segíti a véráramlást, a sebgyógyulást, de afrodiziákumként is számon tartják.
A bolti savanyúság helyett sokkal jobban jársz, ha te magad készíted
el házilag a céklát, de érdemes bevetned püré, illetve sült formában,
továbbá a préselt céklalevet is ajánlatos megízlelned (pl. gyümölcsökkel
párosítva).
Csicsóka
A csicsóka egy csaknem elfeledett zöldségféle hazánkban, amit szerencsére ismét egyre gyakrabban lehet kapni a boltokban.
A manapság különféle porok formájában forgalmazott inulin a csicsókában természetes formában fellelhető.
Ennek a rostnak köszönheti a csicsóka, hogy alacsony kalóriatartalma ellenére is édeskés, és hosszan eltelít, miközben a benne levő hasznos tápanyagok sokkal könnyebben felszívódnak.
Magnézium-, vas- és kalciumtartalma kiemelendő, de valóban olyan zöldség, aminek a fogyasztását mindenkinek rendszeresíteni kellene.
Megpróbálhatod időnként kiváltani vele a krumplit, de készíthetsz belőle lepényt, chipset, turmixot, levest, főzeléket.
Zellergumó
A zeller a céklához hasonlóan megosztó zöldség: van, aki imádja különleges ízét, van, aki még levesben sem tűri.
A recepteket illetően a zeller jól hasznosítható krémlevesként, köret formájában (akár pürésítve, akár hagyományosan sütőben sütve), de készíthetsz belőle tócsit is, csak ezúttal krumpli helyett zellert reszelj le.
Népszerű fogás a zellerhasáb, ami a hasábburgonyát hívatott utánozni, de vannak, akik salátát, vagy chipset készítenek belőle.
Mindenesetre, ha diétázol, a zeller kiváló választás számodra, ugyanis csak 16 kalóriát tartalmaz 100 grammonként.
Cserébe nem szűkölködik A-vitaminban, kalciumban, nátriumban és magnéziumban.
Fekete retek
A fekete retek jótékony hatást gyakorol a májra, serkenti az epetermelést, segíti a méregtelenítést. Természetes növényi vízhajtóként ismert, antibakteriális hatású, és támogatja az emésztés ideális működését.
Rengeteg vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, ráadásul a megfelelő tárolási körülmények mellett akár tavaszig is eltartható – télen tehát tökéletes választás az étkezésed színesítésére.
Megfázásos megbetegedések esetén hatalmas segítség, és a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők számára is javasolt a fekete retek gyakori fogyasztása. Leginkább nyersen, szendvicsbe, vagy salátaként használjuk fel, de sütve is érdemes tenni vele egy próbát.
0 Megjegyzések