Sokan nem szeretnek babot enni, mert puffaszthat, kellemetlen érzést okozhat. Ez rossz döntés, mivel a bab sok-sok jótékony hatással bír szervezetünkre, rendkívül egészséges táplálék. A hüvelyesekkel színesebbé tehetjük az étrendünket.
A bab könnyen hozzáférhető
alapanyag, ami nagyon sokrétűen használható étkezésünkben. Nem drága és
rengeteg féle fűszerezéssel készíthetjük el, ami feldobja a szürke
hétköznapokat. De vajon ezeken kívül miért jó még a bab?
Antioxidánsokban gazdag
Gondoltad volna, hogy a bab színe elárulja az antioxidáns-tartalmát?
Minél sötétebb, annál több benne az antioxidáns. Ennél fogva a legtöbb a
vörösbabban van. A héj a színét az antociánoknak és a fenolnak
köszönheti - írja a bien.hu.
Rákmegelőző hatása lehet és csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát
Régebbi kutatások során már rájöttek, hogy a bab tartalmaz egy fontos
anyagot, az IP6-ot, aminek szerepe van a rákmegelőzésben. Újabb
kutatások szerint pedig még egy, IP5 nevű vegyületet is találtak a
babban, ami viszont a rákellenes gyógyszerek pozitív hatását növeli,
emellett pedig negatívan hat a rákos sejtek növekedésére. A bab hatékony
a szívroham és egyáltalán a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulása
ellen is.
Vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben is bővelkedik
A babnak nagyon sok fajtája van, és ezeknek a tápanyagértékük
hasonló. Nagyon egészséges táplálék minden babfajta, hiszen magas a K-, a
B1-vitamin tartalma, van benne bőven foszfor, folsav, nátrium és
magnézium is, ahogy a vas-, a mangán- és a molibdéntartalma is jelentős.
Jó választás a ráncok késleltetésére
Jó hír minden nőnek, aki tart az öregedéstől, hogy a bab tartalmazza a
resveratrol nevű vegyületet, ami a vörösbornak is alkotóeleme. Ez az
anyag óvja a DNS-ünket, így pozitívan hat az öregedés folyamataira,
segít megőrizni a ragyogó bőrt.
Alacsony a glikémiás indexe
Igaz, hogy a babban vannak szénhidrátok, de ezek alacsony glikémiás
indexűek. Ennek köszönhető, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel
nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet. A bab szénhidrátjait a
szervezetünk lassan bontja le. Emellett rostokban is gazdag élelmiszer,
így támogatja az emésztést, lassítja a magas glikémiás indexű ételek
felszívódását és egyenletes szinten tartja a vércukrot.
Fehérjében gazdag
És itt jön képbe a túlsúly. A bab fogyasztásával nagyon sokat teszel a túlsúly elkerüléséért, vagy a már kialakult plusz kilók ellen. Mivel lassan emészti meg a szervezet, így hosszan tartó jóllakottság-érzést okoz. Mivel alacsony a szénhidrát-tartalma, nem emeli meg túlzottan a vércukorszintet. A hús helyettesítőjeként is jó választás, magas fehérjetartalma miatt.
Van még egy bónusz jóhírünk! A bab nem okoz emésztési problémákat, ha
jól készítjük el. Főzés előtt feltétlenül áztasd be, így sokkal
könnyebben megpuhulnak a babszemek. Azok az anyagok, amelyek a fokozott
gázképződést okozzák, lebomlanak.
Recept tippünk: Babos quesadilla
Az egyik legegyszerűbb babos étel a quesadilla. Sokféleképpen variálhatod, és nem kell hozzá ezer dolog, hogy finom legyen.
Hozzávalók: tortilla lapok, 15 dkg bacon, 3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg bab (konzerv a legjobb, vagy, ha szárazbabot használsz, akkor be kell áztatni és elő kell főzni), 1 db piros chilipaprika, 30 dkg darált marhahús, 15 dkg reszelt cheddar sajt, só, bors
Elkészítése: Egy kevés olajon piríts meg egy fej vöröshagymát, majd add hozzá a bacont és dobj hozzá három gerezd fokhagymát nagyobb darabokra vágva. Süsd össze őket. Ezután jöhet a darált hús. Pirítsd addig, míg a hús kicsit kifehéredik, ekkor sózd, borsozd. Süsd addig, míg a hús kap egy pirult réteget. Reszeld le a cheddart. Száraz serpenyőbe tedd az első tortilla lapot, szórj rá sajtot, és egy keveset a húsos-babos raguból. Ha megvan, hajtsd félbe a tortillát, és fedd le egy kicsit. Amikor az alja megpirult, fordítsd meg óvatosan. Süsd így is pirulásig. Jöhet a következő tortilla, és így tovább.
0 Megjegyzések