Hirdessen itt

Elengedhetetlen a nyugati beavatkozás Magyarországon – írták a balos kampányt megtámogató amerikai szervezet vezetői


Chris Maroshegyi ma közösen vezeti a Márki-Zay Péter mozgalmát többmilliárd forinttal megsegítő, Action for Democracy nevű NGO-t Korányi Dáviddal. Egy közös cikkükben ők már 2016-ban is az 1956-os szabadságharcot, illetve az „esélyek kiegyenlítése érdekében” a nyugati beavatkozás szükségességét emlegették az Orbán-kormánnyal kapcsolatban. 

Lényegében az 1956-os szabadságharcosokhoz hasonlította az Orbán-kormánnyal szemben fellépő magyarokat, illetve a hazai ellenzéket Korányi Dávid és Chris Maroshegyi egy 2016-os cikkben, amely az Atlantic Council nevű nemzetközi NGO felületén jelent meg. Korányi és Maroshegyi idén a baloldal, pontosabban Márki-Zay Péterék kampányát és egyéb szervezeteket mintegy három milliárd forinttal megtámogató Action for Democracy vezetőségében tűnt fel. A Magyarország nacionalista bolsevizmusba süllyed című egykori opuszukban azonban már évekkel ezelőtt világossá tették: nem túl nagy rajongói a polgári kormánynak, ellenben egy „teljes mértékben működő demokrácia támogatására” szólították fel a nyugati világot. Úgy látták, a Nyugat 1956-ban nem tudott segíteni a magyar ellenállóknak, szerintük ez ma (vagyis 2016-ban) lehetséges.

Elismerték, a szerintük szükséges változás kiharcolása elsősorban a magyar állampolgárok felelőssége, ám 

a nyugati beavatkozás kritikus fontosságú az „esélyek kiegyenlítésében”,

továbbá abban, hogy megnyissák a változás lehetőségét a 2018-as választásokon.

Az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak életben kell tartania a reményt a civil társadalomban, fejtegették. Azóta ugyebár két kétharmados győzelmet is behúzott a Fidesz-KDNP, ám a jelek szerint Maroshegyiék később sem adták fel.

A Kontra ugyanakkor egy cikkében felidézte azt is, hogy a kvázi Soros György egyik ernyőszervezeteként funkcionáló European Council on Foreign Relations honlapján 2018 áprilisában – szintén közös cikkben – Korányiék már arról írtak, hogy az Európai Uniónak meg kell büntetnie Magyarországot. „Orbánt a Fidesz által erősen leuralt médiatérben és egy rendkívül igazságtalan választási rendszerben választották újra” – adtak helyzetértékelést a választást követően.

A parlament honlapján elérhető, a titkosszolgálatok által készített, minap nyilvánosságra hozott jelentés szerint Maroshegyinek 2014 júniusa és 2020 júliusa között a washingtoni Albright Stonebridge Group (ASG) munkatársaként kiemelt feladata volt, hogy Magyarországgal, illetve a jogállamisággal, a vitás kérdésekkel foglalkozzon, s ebben a minőségében közvetlenül dolgozott együtt Victoria Nulanddal, a hazánkkal nem igazán szimpatizáló volt európai és eurázsiai ügyekért felelős egykori államtitkár-helyettessel.

A jelentés szerint az ASG 2009-ben jött létre a The Albright Group és a Stonebridge International által 2001-ben alapított nemzetközi tanácsadó cégek egyesülésével, tavaly pedig

számos vezető munkatársuk csatlakozott Joe Biden elnöki adminisztrációjához.

Ebből következik, hogy a szervezetnek alighanem van némi befolyása az Egyesült Államok vezetésére.

Az ASG partnere a Transatlantic Democracy Working Group (TDWG) nevű, korábbi magas rangú kormányzati tisztviselőkből, nemzetbiztonsági szakértőkből, hitéleti vezetőkből, tudósokból, valamint az emberi jogi és demokrácia-közösség képviselőiből álló szervezet is. A baloldal amerikai támogatásának részleteit és hátterét feldolgozó jelentés szerint a kulcsfontosságú NATO- és EU-országokban tapasztalható demokratikus erózió miatt az amerikai érdekelt felek és a nyilvánosság tájékoztatásával arra törekednek, hogy a „transzatlanti szövetség egyik alapvető értékét helyezzék előtérbe, a biztonságot mint demokratikus alapjogot”.

Fontos adalék, hogy

Márki-Zay Péter korábbi, még a világjárványt megelőző amerikai útját éppen a jelenleg az Action for Democracy alelnöki tisztségét betöltő Maroshegyi szervezte,

s részben az Albright Group finanszírozta. Legalábbis a már citált titkosszolgálati dokumentum szerint. Egy nyilatkozatában a hódmezővásárhelyi polgármester kitért arra, hogy emlékei szerint ezen az adománygyűjtő úton találkozott először Korányival, aki egyébként 2019-től Karácsony Gergely mellett dolgozott főtanácsadóként a Főpolgármesteri Hivatalban, korábban azonban Bajnai Gordon volt kormányfő egyik közeli bizalmasa, munkatársa is volt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések