Hirdessen itt

A kurdok befejezik az Iszlám Állam elleni harcot


A török támadások miatt döntöttek így. 

Mazlum Abdi, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) vezetője újságírók előtt beszélt arról, hogy Ankara egy héten át légicsapásokkal támadta a Szíria északi részén lévő kurd területeket, aminek következtében súlyos károk keletkeztek az infrastruktúrában, és a törökök most szárazföldi offenzívára készülnek.

Bár a kurd szervezetek tagadták, hogy közük lett volna az Isztambulban november 13-án elkövetett merénylethez, amelynek hat halálos áldozata volt, Abdi szerint Törökország ürügyként használja a kurdok elleni támadásra.

A nemzetközi koalícióval a Daesh - Iszlám Állam - elleni harcban szimbolikusan együttműködő erők most a török állam célpontjai, ezért a (katonai) műveletek leálltak”

– hangsúlyozta Abdi.

Pénteken két rakéta érte el az Egyesült Államok vezette koalíciós erők támaszpontjait az északkelet-szíriai Saddadehben, de nem okoztak károkat. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki háborús megfigyelő szervezet az Iszlám Állam alvó sejtjeit tette felelőssé a támadásért.

Az SDF pénteki közleményében arról is beszámolt, hogy miközben török drónok repültek az al-Hol tábor fölött, amelyben az IS harcosainak családjai élnek, néhányan rátámadtak a biztonsági őrségre, és elszöktek, de később őrizetbe vették őket. A kurd hatóságok több mint két tucat fogolytábort működtetnek Szíria északkeleti részén. A táborokban tízezer IS-harcost, köztük kétezer külföldit tartanak fogva, akiket országaik nem engednek hazatérni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések