A portokalopita mennyei ragacsos, édes görög süti, amit kész réteslapokból nem is annyira bonyolult elkészíteni.
Kész réteslapokból te is viszonylag könnyen elkészítheted a portokalopitát, ezt az édes, ragacsos görög édességet. A süti lelkét a minden réteget átjáró narancsszirup adja, a tölteléke pedig narancsos, görög joghurtos krémből áll.
Hozzávalók 4 személyre
👉 35 dkg réteslap
👉 25 dkg görög joghurt
👉 7.5 dkg porcukor
👉 4 tojás
👉 2 teáskanál sütőpor
👉 1 dl olívaolaj
👉 1 teáskanál vaníliaaroma
👉 1 narancs leve és reszelt héja
A sziruphoz
👉 30 dkg porcukor
👉 5 dl víz
👉 1 narancs leve és reszelt héja
Elkészítés:
A réteslapokat egyenként hosszában, legyező alakban hajtogasd össze, és sorakoztasd fel őket egy tepsiben. A sütőt kapcsold be 100 fokra, és ezen a viszonylag alacsony hőmérsékleten egy óra alatt szárítsd ki a lapokat.
A sziruphoz a cukrot keverd el a vízzel, a narancs levével és lereszelt héjával, és tedd fel főni. Forrástól számítva öt percig gyöngyöztesd, amíg a cukor elolvad, és a szirup kicsit besűrűsödik. Ekkor vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni.
A krémhez keverd el a görög joghurtot a porcukorral, a tojással, a sütőporral, az olívaolajjal, valamint a másik narancs levével és reszelt héjával. A masszába tördeld bele a kiszáradt réteslapokat, keverd jól össze, majd egyengesd el egy tepsiben, és told 160 fokos sütőbe nagyjából 30 percre, amíg jól átsül. Ha kész, még melegen vagdosd be a tetejét úgy, ahogy majd később szeletelni fogod, és öntsd nyakon a sziruppal. Mire kihűl, a szirup teljesen át fogja járni a sütit.
0 Megjegyzések