A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Budapest felelőtlen, senkiházi polgármestere kimondta: háborúba küldené a magyarokat


Karácsony Gergely sosem volt a legélesebb kés a fiókban. Számtalan alkalommal döntötte már romba saját és párttársai reputációját a felelőtlen nyilatkozataival és észszerűtlen rendeleteivel. Budapest önsorsrontó polgármesterétől nem is nagyon vár túl sokat az ember, de most emelte a tétet. 

Ezúttal az ukrán propagandasajtónak nyilatkozott és sikeresen ráuszította az ukrajnai szélsőségeseket a teljes kárpátaljai magyarságra, kockára téve ezzel a biztonságukat. Vajon mikor ül le velünk úgy beszélgetni, mint Szergej Szidorenkóval, aki új szintre emelte a gyűlöletkeltő propaganda fogalmát?

Karácsony Gergelyt pár napja meglátogatta Szergej Szidorenko, egy fajsúlyos ukrán hírportál alapító-főszerkesztője. A Similarweb elemzése szerint a Szidorenko által létrehozott European Pravda nevű portált havonta közel 10 millióan olvassák. Tehát egyértelmű, hogy nem egy sufniportálról beszélünk, amit valaki szabadidejében üzemeltet. Itt jelent meg a Karácsony Gergellyel készült interjú, amit számos ukrán portál átvett és terjesztett, többek között a kárpátaljai Mukachevo.net is.



Miről szólt az interjú?

Ez attól függ, hogy kinek a szemszögéből nézzük. Szideronko az ukrajnai magyarellenességet szerette volna megszilárdítani, Karácsony pedig orbánozott egy öblöset. Mondjuk Szidorenkót sem kell félteni. Már a videó elején elmondja a kedves nézőknek, hogy mit kell gondolniuk Orbán Viktorról, aki amellett, hogy “támogatja a putyini agressziót, még az európai egységet is megbontja”.

A válasz nagyon egyszerű. A kárpátaljai emberek viszonylag békében éltek egymással. Oroszok, magyarok, ruszinok, ukránok stb. a sokszínűségük dacára képesek voltak egységet alkotni. Ez a hagyományos esetben kiválónak is mondható szimbiózis nem mutatkozott túl hasznosnak az ukrán kormány számára. Ahhoz, hogy galvanizálni tudja az embereket, szükség volt egy belső ellenségre. Belső-Ukrajnában az oroszok, Kárpátalján a magyarok váltak célponttá. A recept pedig egyszerű. Hitessük el az ukránokkal, hogy el akarják venni az országuk egy részét. 2014 óta folyamatosan ezzel riogatják az ukránokat és mindenre ugranak, ami ezzel kapcsolatos. Ezért is fontos, hogy soha senki ne tegyen Kárpátalja visszafoglalásával kapcsolatos nyilatkozatokat, mert az ukrán szélsőségesek ezt azonnal hadüzenetnek veszik, amit az ottani magyarokon vernek le.

Miért érdekes Karácsony Gergely az ukránok számára?

Mert azt mondja, amit a magyargyűlölő ukránok hallani akarnak. Szó szerint. Nem utal rá, egyenesen kimondja. A szájával.

Tehát Karácsony Gergely ezzel nem csupán olajat a öntött a szélsőségeseket fűtő tűzre, hanem napalmot dobott rá. Ennyi erővel azt is mondhatta volna, hogy vonuljanak be és gyújtsák fel Beregszászt. Karácsony Gergely szerint az ukránoknak van mitől félniük. Nem becsülné alá a fenyegetést, miszerint Orbán Viktor el akarja foglalni Kárpátalját.

Mit üzent Karácsony Gergely a kárpátaljai magyaroknak?

Semmi különöset, csupán azt, hogy meg kell érteniük, ez egyben az ő háborújuk is.

Budapest kedvenc főpolgármestere bizonyára még sosem beszélgetett egy kárpátaljai magyarral sem, akiket Ukrajna már számos emberi jogtól fosztott meg (szigorúan az európai értékek jegyében). Itt most csak olyan apróságokra gondolok, mint az anyanyelven való oktatáshoz való jog, vagy az anyanyelvük használatának joga. Ukrajnában TILOS nem ukránul beszélni a közintézményekben. Rendőrségen, kórházakban, iskolákban, hivatalokban stb. csak az ukrán nyelv a megengedett. Csupa olyan helyen, ahol a gyors információáramlás kulcsfontosságú lehet. Itt persze még nem beszéltünk a kisgyermekes családapák kényszersorozásáról és az ez ellen tiltakozó nők vegzálásáról sem. Ukrajna valóban egy mintaállam.

Mi lesz ennek a következménye?

Az ukrán szélsőségeseknek ettől kevesebb is elég volt ahhoz, hogy meggyalázzák Kárpátalja magyar történelmi jelképeit, a vidék kulturális örökségét.

Félő, hogy Karácsony Gergely nyilatkozata elég lesz ahhoz, hogy már ne csak szobrok kerüljenek az ukrán nacionalisták rögtönítélő bírósága elé. Vajon hány ember biztonságát tette ma kockára Karácsony Gergely? Hány kárpátaljai magyarnak kell ezentúl rettegnie, ha nyilvánosan szólal meg az anyanyelvén? Mindenesetre a munkácsi Szent Márton-székesegyházban október 23-án már nem merték elénekelni a magyar himnuszt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések