A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Brüsszeli lap a négyszeres gázárról: senki nem mondta Európának, hogy az orosz gáztól függjön


A Politico szerint az USA felé mutogatni „az európai politikai elit kedvenc elterelő taktikája, ha a kontinensen kezdenek elfajulni a dolgok”. 

Az európaiak csak saját magukat okolhatják ipari és stratégiai kudarcaikért” – írja szerdai cikkében a Politico, miközben látványosan próbálja szemléltetni: alaptalan, hogy Európa az Egyesült Államok felé mutogat.

„Európa gazdasága hanyatlik”

A lap szerint Európa gazdasága hanyatlik, az európaiak egyre nyugtalanabbak, és a helyzetre egy válasz van: az Amerikára mutogatás.

Az Atlanti-óceánon túlra mutogatni régóta az európai politikai elit kedvenc elterelő taktikája, ha a kontinensen kezdenek elfajulni a dolgok”

– fejti meg a lap.

Legyen szó az ukrajnai háborúról (Washingtonnak nem kellett volna kibővítenie a NATO-t), természeti katasztrófákról (a túl sok amerikai terepjáró okozza az éghajlatváltozást) vagy a francia nyelv, mint lingua franca megszűnéséről (a kultúra nélküli Hollywood), Amerika elkerülhetetlenül bűnös” – részletezi a portál.

A gázszállításokról, Ukrajnának adott fegyverekről

A portál többek között a soha nem látott európai gázárakat is megszakértette. A lap szerint például

érthető, hogy az európaiak fel vannak háborodva amiatt, hogy a gáz ára négyszerese az amerikai árának”, de „senki nem mondta nekik, hogy tegyék magukat függővé az orosz gáztól,

vagy hogy kapcsolják ki a tökéletesen működő atomerőműveket (sőt, Washington évekig azt mondta nekik, hogy ne tegyék)” – írják.

De a Politico szerint a fegyverekből származó „állítólagos háborús haszonszerzés vádja sem kevésbé üres” Amerikával szemben, mert „Ukrajna az eddigi mintegy 30 milliárd dolláros katonai támogatást, a felszerelések nagy részét adományként kapta az Egyesült Államoktól”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések