A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bezárnak egy orvosi kiállítást, mert az rasszista és szexista


Megpróbálták néhány „művészi beavatkozással” megmenteni a kiállítást, de az még így is túl szexistának és rasszistának vélték.


Egy londoni múzeum bezárja egyik fő kiállítását, miután „rasszista, szexista és fogyatékosellenes elméletek és nyelvezet” miatt aggályok merültek fel. A Wellcome Collection szerint a Medicine Man kiállítás 15 év után megszűnik.

Az 1936-ban elhunyt alapító, Henry Wellcome több mint egymillió tárgyat gyűjtött össze, hogy betekintést nyújtson a globális egészségügybe és orvostudományba. A múzeum a bezárást „jelentős fordulópontként” értékelte.

A vitatott tárgyak közé tartozik egy 1916-os festmény, „Egy orvosi misszionárius egy beteg afrikait ápol” címmel, amely egy fehér misszionárius előtt térdelő afrikai személyt ábrázol.


A múzeum a Twitteren közzétett nyilatkozatában közölte: „Nem tudjuk megváltoztatni a múltunkat. De dolgozhatunk egy olyan jövőért, amelyben hangot adunk azoknak a narratíváinak és megélt tapasztalatainak, akiket elhallgattak, kitöröltek és figyelmen kívül hagytak.”

„A Medicine Man néhány darabjával ezt próbáltuk elérni művészi beavatkozások segítségével. A kiállítás azonban még mindig az orvostörténet egy olyan változatát állandósítja, amely rasszista, szexista és abszisztikus elméleteken és nyelvezeten alapul.”

Hozzátette, hogy a festményekből, könyvekből és anatómiai modellekből álló gyűjtemény kiállítása egy „hatalmas vagyonnal, hatalommal és kiváltságokkal rendelkező” ember gyarmati történetét meséli el.

A nyilatkozat így folytatódott: „Az eredmény egy olyan gyűjtemény lett, amely az egészségügy és az orvostudomány globális történetét mesélte el, amelyben a fogyatékkal élők, a feketék, az őslakosok és a színesbőrűek egzotizáltak, marginalizáltak és kizsákmányoltak – vagy akár teljesen kimaradtak”.

A Wellcome Collection honlapja szerint az elkövetkező években egy új kiállítást mutatnak be, amely olyan emberek egészségtörténeteit mutatja be, akiket korábban a múzeumokból kiszorítottak vagy akár ki is töröltek.

A Guardian szerint a múzeum 2019-ben Melanie Keen személyében új igazgatót kapott. Ő akkor azt mondta, hogy foglalkozni akar azzal, hogy a múzeumban lévő tárgyak valójában kikhez tartoznak, és hogyan szerezték meg őket.

Keen így nyilatkozott: „Lehetetlen helynek érzem, hogy aggódjunk a birtokunkban lévő anyag miatt anélkül, hogy megkérdőjeleznénk, hogy mi is ez, milyen narratívák vannak, amelyeket mélyebben meg kell érteni, és hogyan került az anyag a gyűjteményünkbe”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések