Hirdessen itt

A PDSZ szolidaritási sztrájkot kezdeményezett a szakképző intézményekben


A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szolidaritási sztrájkot kezdeményezett a szakképző intézményekben, így az ott dolgozók is tudnának csatlakozni a november 18-i egész ágazatot érintő munkabeszüntetéshez.


A sztrájktörvény szerint szolidaritási sztrájkot csak szakszervezet kezdeményezhet. Az eddigi országos sztrájknapokon a törvényes munkabeszüntetéshez a sztrájktörvény feltételeit kellett betartaniuk a csatlakozóknak. A sztrájktörvény olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő, amik láthatatlanná teszik a pedagógusok kiállását. Sokan ezért választják a jogszabályban nem rögzített polgári engedetlenséget. Akik ezt tették, a tankerületektől figyelmeztető leveleket kaptak. A nagy felháborodást a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának kirúgása váltotta ki, őket a figyelmeztető levelek kiküldése után bocsátották el az iskolából.

A PDSZ oldalán azt írja, hogy a szakképzésben dolgozókra viszont

nem vonatkozik a 2022. évi V. törvény, így nem kell felügyeletről és a tanórák megtartásáról sem gondoskodniuk.

Ennek az az oka, hogy a szakképzésben dolgozók nem a saját követeléseik miatt sztrájkolnak, ezért nem szükséges egyeztetéseket kezdeményezniük. A szakszervezetek már a tavaszi munkabeszüntetések idején is kezdeményezték a szolidaritási sztrájkot.

A pedagógus-szakszervezetek a béremelés mellett régóta küzdenek a munkaterhek csökkentéséért is, és a tanárok sztrájkjogának visszaállításáért. A pedagógus-szakszervezetek éppen egy hete tárgyaltak Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, de lényegi változást nem sikerült elérniük. A kormány idén már nem emeli meg a pedagógusok bérét, a legutóbbi ajánlat szerint három év alatt lépcsőzetesen növeli a fizetéseket. Ha a kormány megegyezik az unióval, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér. A fizetés 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések