A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A legfinomabb erdélyi csorbaleves receptje: egy különleges hozzávaló a titka


Az erdélyi csorbaleves ezzel a módszerrel olyan finom lesz, mintha valóban Székelyföldön főtt volna.


A sok húsgombóccal főtt erdélyi csorbalevesben a magyar, a román és a szász konyha találkozik a lehető legfinomabb eredményt adva. Bár rengeteg különböző változata ismert, ezekben közös, hogy savanyúak. Az ideális íz eléréséhez eredetileg ciberét adnak a leveshez, ami nem más, mint zabkorpából vagy búzakorpából készült erjesztett, savanyú lé. Ha nem tudsz ilyet beszerezni, ecettel vagy citromlével pótolhatod.

Hozzávalók 4 személyre

A húsgombóchoz
👉 25 dkg darált sertéscomb
👉 5 dkg nyers rizs
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 1 tojás
👉 só
👉 bors

A leveshez
👉 2 sárgarépa
👉 2 szál zellerzöld
👉 2 evőkanál szárított tárkony
👉 2 l cibere (vagy 2 citrom leve/3 evőkanál ecet)
👉 1 hagyma
👉 1 fehérrépa
👉 1 kis karalábé
👉 1 evőkanál liszt
👉 1 evőkanál pirospaprika
👉 1 kis pohár tejföl
👉 0.5 zellergumó
👉 só
👉 bors
👉 olaj
👉 1 hegyes erős paprika (elmaradhat)

Elkészítés:

A hagymát aprítsd fel, és olajon fonnyaszd üvegesre. Közben a zöldségeket pucold meg és szeleteld fel. Amikor a hagyma már puha, húzd le a tűzről, keverd el a pirospaprikával, majd pakold bele a zöldségeket. Öntsd fel annyi vízzel vagy ciberével, amennyi ellepi, ha vizet használsz, adj hozzá citromlevet vagy ecetet is, sózd, borsozd, dobd bele az egészben hagyott zellerzöldet, és lassú tűzön kezdd el főzni. Ha csípősen szereted, egy erős paprikát is karikázhatsz bele. Közben a darált húst keverd el a rizzsel, a zúzott fokhagymával, a tojással, a sóval és a borssal, formálj belőle gombócokat, és adagold a levesbe. Nagyjából egy óra alatt főzd össze. Az utolsó tíz percben a lisztet keverd el a tejföllel, adj hozzá egy-két evőkanállal a levesből is, keverd csomómentesre, és ezzel sűrítsd be az egészet. Végül szórd meg a tárkonnyal, és egyet még forralj rajta.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések