A fahéj édes aromája leginkább a karácsonyt juttathatja eszünkbe. Emellett viszont rendkívül jó hatásai vannak az egészségünkre, ezért nem csak a hideg hónapokban érdemes fogyasztani.
A
fahéj fontos gyógyító szernek is számít: a középkorban például a
krónikus köhögés és az ízületi gyulladás ellenszerének tartották ezt a
drága fűszert. A fahéj egészségünkre gyakorolt kedvező hatásait az
elmúlt évtizedekben több tudományos kutatás is bizonyította. Lássuk,
miért érdemes mindennap beilleszteni a fahéjat az étrendünkbe - írja a Házipatika.com.
A vércukorszintre is jótékony hatással van
A legtöbb tanulmány a fahéj vércukorszint-szabályozó hatásaival foglalkozott: ha például magas szénhidráttartalmú ételbe fahéjat teszünk, azzal segíthetünk "kiegyensúlyozni" azokat a hatásokat, amelyeket a cukros étel okoz a szervezetünkben. Vagyis ha a szénhidrátdús ételt fahéjjal együtt esszük, akkor az nem okoz olyan hirtelen emelkedést a vércukorszintben, így hirtelen csökkenést sem (így nem is leszünk olyan hamar farkaséhesek).
Egy másik kutatás
szerint a fahéjkivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők szedésével
jelentősen csökkenthető a cukorbetegség, illetve az azzal összefüggő
betegségek kialakulásának esélye, mert a fahéjnak köszönhetően javul
az inzulinválasz is. A szakemberek szerint naponta fél teáskanál fahéj
elfogyasztásával már nagyon jó eredményeket érhetünk el.A
vércukorszintre gyakorolt jótékony hatása mellett a vérzsírokra is
kedvezően hat a fahéj: ha a zsírdús ételeket fahéjjal egészítjük ki,
akkor nem figyelhető meg a vér trigliceridszintjének emelkedése, ez
pedig a károsodást okozó plakkok kialakulásának csökkenését jelenti. A
vérzsírszint és a vércukorszint egyensúlyba hozatala mellett az is
megfigyelhető, hogy a vérben található antioxidánsok szintje ezzel
szemben növekedett.
Az agyműködésnek is jót tesz
A fahéj jellegzetes aromája az agyműködésnek is nagyon jót tesz, képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt, emellett pedig az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja. Egy amerikai kutatás során például bizonyították, hogy azok az önkéntesek, akik fahéj ízesítésű rágógumit rágtak, sokkal jobban teljesíttek a kognitív képességeket vizsgáló teszteken, mint azok, akik natúr vagy mentolos rágót kaptak. A fahéjban található egyik hatóanyag , melyet CEppt-nek neveztek el, az Alzheimer-kór kialakulását is késleltetheti.A fahéjnak baktérium- és gombaölő hatásokat is tulajdonítanak, ezeknek köszönhető, hogy sok szájápolási termékben, például szájvízben található fahéjkivonat. Rendszeres fogyasztásával ugyanis elpusztíthatjuk azokat a kórokozókat, amelyek többek között az ínygyulladásért , a kellemetlen szájszagért vagy éppen a fogszuvasodásért felelősek.
0 Megjegyzések