A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

The Times: A zsarnokságot csak a liberális Nyugat tudja feltartóztatni


Természetesen szóba kerül a cikkben Orbán Viktor is. 

Gonosz erők számára nyithat kaput, ha a Nyugat elveszti hitét a liberalizmusban – állítja Matthew Syed, a Times szerzője. A brit újságíró úgy véli, akik azt állítják, hogy a demokráciának nincs erkölcsi célja, azok szabotálják a küzdelmet az abszolutizmus ellen.

Szerinte a liberális demokrácia bírálói úgy látják, a szabadelvűség híján van az értékrendnek, csak az anyagi gyarapodással törődik és nem sokat tesz a rasszizmus, illetve más, hasonló jelenségek ellen. Matthew Syed hozzáteszi: ez a nézet egyre elterjedtebb az egyetemeken, de még Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor is felkarolta, mondván, hogy a liberális vezetők valójában technokraták, és nincs morális iránytűjük.

Nem volna itt az ideje szembeszállni ezzel a képtelen állítással és emlékeztetni a liberális demokrácia áldásaira? 

– teszi fel a kérdést a Times szerzője. Szerinte az értékek sokszínűsége az erkölcsi autonómiáról szól. A Putyin- és Hszi-féle zsarnokkal ellentétben a liberális vezetők békésen jutnak hatalomra, kötik őket az alkotmányos keretek és védik az emberek jogát, hogy bírálják a hatalom intézkedéseit – magyarázza Matthew Syed. Hozzáteszi:

Itt az idő felébredni! Lesújtó, hogy Európában és Amerikában a fiatalok többsége többre becsüli az önkényurakat, mint a demokratikus politikusokat”

A brit szerző szerint az egyre terjedő zsarnokságot csakis a liberális Nyugat tudja feltartóztatni, „miközben a szabad demokráciák továbbra is szorulnak vissza, éspedig lehet, hogy végzetesen”.

Megjegyzés küldése

1 Megjegyzések

Pálos Trend üzenete…
A liberális NYUGAT még arra is KÉPTELEN, hogy belássa...- a NAP mindig KELETEN "KÉL"!!!