Egy egyszerű, a kertből és a baromfiudvarból összeszedett, szezonális alapanyagokból készült étel.
A szaftos, omlós húst azért lesz egyszerű elkészíteni, mert a sütő dolgozik majd helyetted. A ropogós bőrű kacsacomb persze mit sem ér egy jó párolt káposzta nélkül. Ez a birsalmával készült változat a kedvencem, amit a kacsából kisült zsírral szoktam felturbózni.
Hozzávalók
Kacsacomb:
👉 4 darab kacsacomb
👉 2 fej hagyma
👉 ízlés szerint majoranna
👉 babérlevél
👉 ízlés szerint só, bors
👉 1 dl víz
Párolt káposzta:
👉 1 kis fej lilakáposzta
👉 2 darab birsalma
👉 1 fej lilahagyma
👉 6 ek kristálycukor
👉 4 ek kacsombból kisült zsír
👉 2 ek balzsamecet
👉 ízlés szerint só, bors
Mázas burgonya:
👉 1,2 kg burgonya
👉 kacsacombból kisült zsír
👉 3 ek méz
👉 ízlés szerint só
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 240 fokra.
A megtisztított kacsacombok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, egy tepsiben bőrükkel felfelé fektessük őket egymás mellé, szórjuk köréjük a felkarikázott hagymát, a majorannát és a babérleveleket.
Öntsük alá a vizet, majd előmelegített sütőben 20 percig süssük, majd 150 fokon további 1 órát süssük.
Amíg sül a kacsa, készítsük el a párolt káposztát. A káposztát vágjuk csíkokra, alaposan sózzuk be, hagyjuk állni 15 percig, majd nyomkodjuk ki a levét, amit kieresztett. Utána vágjuk kockákra a birsalmát és tegyük félre.
Készítsünk karamellát, amihez a cukrot egy serpenyőben közepes tűzön kezdjük el megolvasztani. Miután a cukor karamellizálódott, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt hagymát és a kacsacombokból kisült zsírt.
Néhány percig pároljuk, majd adjuk hozzá a kinyomkodott káposztát és a birsalmát, borsozzuk és nagyjából 30-40 perc alatt pároljuk puhára.
Végül balzsamecettel ízesítsük, keverjünk rajta néhányat és vegyük le a tűzről.
A mázas burgonyához először héjában főzzük meg a krumplikat. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, mert akkor szétesnek. A főtt burgonyát hámozzuk meg és vágjuk tetszőleges darabokra.
A kacsa kisült zsírján egy serpenyőben kezdjük el a burgonyát közepes tűzön átsütni. Óvatosan rázogassuk, hogy ne törjön össze.
Adjuk hozzá a mézet és addig süssük, ameddig a karamellizálódott máz szépen bevonja és fényes kérget képez rajta.
0 Megjegyzések