Hirdessen itt

Kiderült: az EU nem nyilváníthatja terrorista államnak Oroszországot


A belügyekért felelős uniós biztos beszédében azt is kifejtette: „ha az EU egységes marad, Ukrajna győzni fog”. 

Az EU-nak nincs jogi kerete ahhoz, hogy egy harmadik államot, jelen esetben Oroszországot, terrorista államnak nyilvánítson – jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos az Európai Parlament kedd esti plenáris vitáján. A biztos szerint,

nemzeti szinten lehet ilyen döntést hozni, a tagállami parlamenteknek jogukban áll így cselekedni.

Johansson elmondta, hogy az ukrajnai háború fordulóponthoz érkezett, az ukrán erők sikeresen védekeznek a megszálló orosz hadsereg ellen, azonban Moszkva tovább fokozza a feszültséget, tömegpusztító fegyverekkel fenyeget, ukrán területeket annektál, mobilizál, és civileket támad válogatás nélkül.

„Oroszország már elvesztette a háborút”

„Minél több sikert arat az ukrán hadsereg, Oroszország annál inkább támad civileket, civil infrastruktúrákat. Moszkva agresszív háborúja súlyosan sérti a nemzetközi humanitárius jogot, a háborús bűnösöket felelősségre kell vonni” – hangsúlyozta.

A biztos azt is hozzátette, hogy véleménye szerint „Oroszország már elvesztette a háborút, egyre inkább vesztésre áll a harctéren. (...) Az EU-nak továbbra is töretlenül egységesnek kell maradnia, és Ukrajna is győzedelmeskedni fog” – zárta beszédét Johansson.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések