Régóta megy a vita arról, hogy az alkoholfogyasztás kis mértékben mennyire egészséges: sok kísérlet azt mutatja, hogy még kis mennyiség is káros bármilyen alkoholos italból, sok pedig azt, hogy a mértékletes ivás még akár egészségügyi előnyökkel is járhat. Az utóbbi csoportba tartozik egy friss kutatás is, ami a sörfogyasztás előnyei mellett teszi le a voksát.
Minden nap egy sör, és a szívbaj nem gyötör – így lehetne átírni a híres almás közmondást az Amerikai Szívegyesület által közzétett tanulmány szerint. A rendszeres alkoholfogyasztás ugyanis nem minden esetben káros, ha az ember figyel a mennyiségre és a minőségre is. A friss, most megjelent kínai kutatásból kiderült, hogy a mindennapos sörfogyasztás csökkenti a vér HDL-koleszterinszintjét. Ezáltal pedig megvédheti a szervezetet a szív- és érrendszeri betegségektől - írja a bien.hu.
A szakértők több alkoholfajtát is megvizsgáltak a témában, de az eredmény egyelőre egyértelmű: a sör a szívbetegségek megelőzésében a leghasznosabb alkohol.
A koleszterinvegyületnek a laborvizsgálatok során három típusát vagy összetevőjét különböztetjük meg: összkoleszterin, HDL- és LDL-koleszterin. A HDL (high density lipoprotein – nagy sűrűségű lipoprotein) viszont felveszi a felesleges (a sejtek által fel nem vett) koleszterint. Ezt követően visszaszállítja a májba, ahol egy része az epével kiválasztódik. A HDL-koleszterin az úgynevezett „védő” vagy “jó” koleszterin. A véráramban keringő vagy az érfalban már lerakódott koleszterint is felveszi vagy visszaszállítja a májba, ahol lebomlik, ezzel pedig részt vesz az érfal védelmében – írja a Webbeteg. A HDL-koleszterint hívják tehát a „jó” koleszterinnek, és az a jó, ha van belőle a vérben bőven.
Hogyan zajlott a kutatás?
A szóban forgó kutatáshoz 80 ezer egészséges ember adatait vizsgálták meg Kínából. Kiderítették, hogy a rendszeres sörfogyasztás segített a HDL-koleszterin csökkenésének lefékezésében. Azoknál, akik minden nap ittak sört, sokkal lassabban csökkent a szervezetben a HDL-koleszterin mennyisége. Persze fontos megjegyezni, hogy nem több liternyi sörről van szó. A kutatás szerint a visszafogott mennyiség, vagyis egy, maximum két pohár sör az egészséges. A kutatáshoz többfajta alkoholt is megvizsgáltak, és bár visszafogott mennyiségben mindegyik segítette a HDL csökkenésének visszaszorítását, egyértelműen a sör vitte el a prímet.
A vizsgált mennyiség a leginkább akkor volt ideális, ha a férfiak maximum két adagnyi (kétszer másfél deciliter), a nők pedig egy adagnyi (másfél deciliter) sört fogyasztottak. A komolyabb mennyiséget ivók között ez a pozitív eredmény nem látszott, és azoknál sem, akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt.
Bár a kutatók a borfogyasztást is vizsgálták, nem sikerült annyi információt összegyűjteni, hogy biztosan ki lehessen jelenteni hasonló hatásokat.
A szakértők azt is megjegyezték, hogy gyakorlatilag mindegy, milyen alkoholról van szó, az általános eredmények azt mutatják, hogy bármelyik fajta visszafogott fogyasztása jót tesz. Statisztikák szerint sokkal kevesebb azok között a szív- és érrendszeri betegség, akik ennyit isznak majdnem minden nap. A mennyiség viszont tényleg visszafogott: napi egy-két pohárnál nem érdemes tovább menni, mert a pozitív hatások megfordulhatnak.
0 Megjegyzések