A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Édes és foszlós lekváros rúd kelt tésztából: házi lekvárral a legfinomabb


A lekváros rácsos rúd ropogtatását egyszerűen lehetetlen abbahagyni.


Házi lekvárból készítve a legfinomabb ez a foszlós lekváros rúd. Egyszerű kelt tésztából készül, és a fahéjas cukortól lesz igazán finom, amibe a legvégén hempergetni kell. Keményre főzött lekvárt használj hozzá.

Hozzávalók 12 darabhoz
👉 60 dkg liszt
👉 6 dkg vaj
👉 3 dkg élesztő
👉 3 dl tej
👉 3 evőkanál cukor
👉 2 tojássárgája
👉 1 egész tojás
👉 1 kávéskanál só
👉 lekvár a kenéshez

A forgatáshoz
👉 5 evőkanál cukor
👉 2 evőkanál vaj
👉 1 evőkanál fahéj

Elkészítés:
A hozzávalókat elkészítés előtt vedd ki a hűtőből, hogy felhasználáskor minden szoba-hőmérsékletű legyen. A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a puha vajat, a maradék cukrot, az egész tojást és a tojássárgákat, végül az élesztős tejet, és alaposan dolgozd össze. Takard le a tálat, és meleg helyen egy óra alatt keleszd a duplájára. A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki téglalap alakúra. Vágd először hosszában félbe, majd mindkét részt vágd hat-hat darabba. Mindegyik darabot egyesével nyújtsd ki hosszú csíkká. A csíkok felső egyharmad részét késsel vagdosd be, hogy rácsosak legyenek. A másik végükbe halmozz lekvárt, és tekerd fel őket. Helyezd el az így kapott darabokat egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és takard le őket. A sütőt most kezdd előmelegíteni 170 fokra. Amikor bemelegedett, tedd be a tepsit, és fél óra alatt süsd a rudakat aranyszínűre.

Amíg sülnek, két evőkanál vajat olvassz fel. A kisült rudakat még melegen kend meg olvasztott vajjal, és forgasd meg fahéjas cukorban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések