A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Durván beolvasott Irán az Uniónak: Gyarmatosító mentalitást vetett az EU szemére


Az arabok bekérették az EU emírségekbeli diplomáciai képviseletének vezetőjét. 

„Gyarmatosító mentalitással” vádolta meg az iráni külügyi szóvivő kedden Josep Borrellt, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, egyúttal a többpólusú világrend mellett szállt síkra. Nasszer Kanaáni a főképviselő csütörtöki beszédére reagált, melyben Borrell az Európai Uniót kerthez hasonlította, hozzátéve, hogy

rajta kívül a világ nagy része dzsungel, amely betolakodhat a kertbe”.

„A kert és a dzsungel metaforája abból a teljes mértékben elfogadhatatlan gyarmatosító mentalitásból fakad, amely a nyugatot felruházza a joggal, hogy megtámadjon és elfoglaljon” más országokat – szögezte le a szóvivő a Twitter internetes közösségi oldalon.

„De annak az időnek vége, a többpólusú világrend már a küszöbön áll. Az Európai Uniónak el kell fogadnia a realitásokat, máskülönben folytatódik a hanyatlása” – tette hozzá Kanaáni.

Borrell szavai miatt Abu-Dzabi is tiltakozását fejezte ki: az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma bekérette az EU emírségekbeli diplomáciai képviseletének átmeneti vezetőjét, Emil Paulsent. A tárca a WAM emírségekbeli hírügynökség által idézett közleményében rasszistának minősítette az elhangzottakat, továbbá írásbeli magyarázatot kért.

Josep Borrell hétfőn tagadta, hogy szavai rasszisták lettek volna.

Dana Spinant, az Európai Bizottság vezető szóvivője pedig tolmácsolta Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnökének üzenetét, aki a Borrellt ért bírálatok nyomán leszögezte: a főképviselőbe helyezett bizalma töretlen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések