Hirdessen itt

Dobrev Klára: Ha a baloldal lenne kormányon, nem indult volna meg a jogállamisági eljárás


„Nem kellett volna jogállamisági eljárást indítani Magyarországgal szemben, és már januárban megérkeztek volna az EU-s támogatások” – vélekedett Dobrev Klára a DK kongresszusán. 

A Demokratikus Koalíció a mai napon tartotta XII. kongresszusát, ahol Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter mellett Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök is felszólalt, és megosztotta gondolatait a jelenlegi kormányzással kapcsolatban, illetve elmondta, mi vezérli őt és az árnyékkormányt. 

A nyitóbeszédet Molnár Csaba tartotta meg, aki szerint a nehéz gazdasági helyzet, az inflációs nyomás, a magas energiaárak és a forint gyengülése az elmúlt 12 év politikájának és nem az elhibázott brüsszeli szankcióknak a következménye. Az árnyékminiszter szerint „az ország egyharmadát még mindig olyan alternatív valóságban tartják, melyben az egész világ a magyarok ellen esküdött föl”. Molnár Csaba továbbra is úgy véli, „egy törvénytelen kormány uralkodik ma Magyarországon”. Ezt követően Oroszország ukrajnai megszállásához hasonlította a jobboldal kormányzását, mint fogalmazott,

Láthatóan nem kell Oroszország szomszédjának lennünk ahhoz, hogy megszálljanak minket, Orbán Viktor és a Fidesz megtették ezt házon vagy még inkább hazán belül”

– szögezte le az árnyékminiszter.

A DK-s EP-képviselő félórás monológja, valamint egy kampányvideó bemutatása után megérkezett a színpadra Gyurcsány Ferenc felesége is. Dobrev Klára a beszédét azzal kezdte, hogy leszögezte: „sokkal jobb lenne egy olyan világban éni, ahol törvények és szabályok uralkodnak, és nem hatalmasok döntenek arról, hogy mit történjen”. Kifejtette:

Nem az illiberalizmusban, nem az agresszióban, nem a hatalomban, nem Trump és Bolsonaro fantazmagóriáiban, hanem a liberális parlamenti demokráciában és a békében hiszünk”.

Ezt követően Dobrev elmondta, a szemében milyen az ideális állam. Úgy véli, hogy az államnak vigyáznia és törődnie kell az emberekkel, elmondta azt is, hogy az államnak kellően erősnek kell lennie ahhoz, hogy megvédje polgárait. Az árnyék-miniszterelnök úgy látja, hazánk ma nem ilyen ország, szerinte „bajban van” Magyarország. Gyurcsány felesége szerint azért vagyunk bajban, mert Magyarország gyenge, az ország pedig azért gyenge, mert Orbán „szisztematikusan legyengítette” azt. Hozzátette: „Ma Magyarországnak nemtörődöm kormánya van, mi pedig egy olyan kormányt szeretnénk, ami törődik az emberekkel”.

Kongresszusi felszólalásban Dobrev Klára azzal a gondolatkísérlettel is eljátszott, hogy mi történt volna, ha Orbán Viktor és a Fidesz helyett baloldali kormány vezeti Magyarországot. Ebben az esetben szerinte 2014-2015 környékén be tudtunk volna lépni az eurózónába és nem értéktelenedett volna el a magyarok fizetése és vagyona. Dobrev szerint ha ők kormányoznának, ma Magyarország hivatalos fizetőeszköze az euró lenne, hozzátette: jóval kisebb lenne Magyarország energiafüggősége is. Elmondta, hogy a függetlenség helyett „orosz rabigát vettünk a vállunkra”.

Az árnyék-miniszterelnök úgy vélekedett, ha „egy baloldali kormánya van Magyarországnak, ami hisz a demokráciában és a párbeszédben”, akkor nagy valószínűséggel nem „a gyűlölet uralkodna” a mai magyar politikai közéletben.

Szerinte, ha baloldali kormánya lenne Magyarországnak,

akkor nem kellett volna jogállamisági eljárást indítani Magyarországgal szemben, és már januárban megérkeztek volna az európai uniós támogatások”.

Hozzátette: „akkor a mostani válságnak a tizedét sem éreznénk meg. Na ez lett volna, ha baloldali kormánya van ennek az országnak”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések