A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrajna totalitárius, fasiszta állam lett - Lavrov keményen beolvasott az ENSZ-nek


Szergej Lavrov részt vett az ENSZ Biztonsági Tanácsának ukrajnai háborúval foglalkozó magas szintű ülésén. Ezen az orosz külügyminiszter a Nyugatot és Kijevet is kritizálta.  

A politikus nyitásként arról beszélt, hogy megpróbálták ráerőltetni az „orosz agresszió” eszméjét. Ezután Ukrajna és Oroszország történelmi kapcsolatáról beszélt.

Nincs kétségünk afelől, hogy Ukrajna totalitárius, fasiszta állam lett

– mondja Szergej Lavrov, aki élesen bírálta a Nyugatot, amiért Ukrajna szövetségesei felszerelést biztosítanak Kijevnek. Ez „nyílt rasszizmus” volt – idézte őt az Independent.

Szergej Lavrov állítása szerint Donyeckben békés polgárokat értek ukrán lövések. Úgy látja, Kijev megtagadja az alapvető jogokat a nagyrészt orosz ajkú lakosságtól, majd hozzátette: „aggódik az Ukrajna által fogságba ejtett orosz katonák sorsa miatt”. A külügyminiszter továbbá kijelentette, nem bízik a Nemzetközi Törvényszék munkájában – írja a Sky News.

Azt is állította, hogy Ukrajna és szövetségesei – Németország, Franciaország és az Egyesült Államok – megpróbálnak „teljesen más narratívát ránk erőltetni az orosz agresszióról” – írja az al-Dzsazíra angol nyelvű kiadása.

Szergej Lavrov azzal érvelt: a Nyugat ahelyett, hogy meggyőzte volna Kijevet a donbaszi háborút 2014-ben lezáró minszki megállapodások végrehajtásáról,

„cinikusan figyelmen kívül hagyta” Ukrajna elnyomó intézkedéseit a Donbaszban.

A nyugati országok viszont szemet hunytak ezeken az atrocitásokon, és most fegyvereket pumpálnak Ukrajnába, így a konfliktus részesévé válnak – jegyezte meg Lavrov.

"Különösen cinikus azoknak az államoknak az álláspontja, amelyek fegyvereket és katonai felszereléseket pumpálnak Ukrajnába, kiképezve az ország fegyveres erőinek személyzetét. A cél nyilvánvaló, nem is titkolják, és kijelentik: az ellenségeskedést a lehető leghosszabbra meghosszabbítani - az áldozatok és a pusztítások ellenére - , hogy szétszakítsák és meggyengítsék Oroszországot” – mondta a miniszter.

Lavrov rámutatott arra is, hogy Ukrajna "Lepestok" gyalogsági aknákat használt a Donbászban, amelyeket nemzetközi egyezmények tiltanak. Szerinte a Nyugat ma Vologyimir Zelenszkijvel szembeni politikáját a kijevi bűnöket leplezve,

"ő persze kurva, de a mi kurva fiunk" elvre építi.

A miniszter emellett bírálta a Nemzetközi Büntetőbíróság tevékenységét is, amely az orosz hadsereget próbálja bűnök elkövetésével vádolni. Ami a külföldi zsoldosok részvételét illeti az ukrán oldalán zajló konfliktusban, a külügyminiszter megjegyezte, hogy állampolgárságuktól függetlenül felelősségre vonják mindazokat, akik a civilek ágyúzásának felelősei.

Szergej Lavrov meggyőződése szerint az orosz kultúra az ukrán támadások áldozata:

Ukrajnában orosz könyveket semmisítenek meg, és az orosz nyelvet kiveszik az iskolai tananyagból

– állította az orosz külügyminiszter, aki hamarosan Szijjártó Péterrel tárgyal New Yorkban.

„Az oroszellenes kijelentések büntetlenül maradtak. Ukrajna szigorítja a másként gondolkodók elleni fellépést, és ellehetetleníti az orosz tévécsatornák működését” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki a beszéde végén fogta magát, és kisétált az ülésről.

Lavrov azt is hangsúlyozta, hogy a népszavazások megtartása a Donbászban, valamint Zaporozsje és Herszon régióban válasz volt Vologyimir Zelenszkij oroszok ország elhagyására irányuló felszólítására. Lavrov számos olyan tényről is beszámolt, amely azt bizonyítja, hogy Kijev az "Oroszország-ellenes" szerepére készül. Kijelentette, hogy Moszkva nem fogja megengedni, hogy a Nyugat Ukrajnát ugródeszkaként használja fel Oroszország biztonságát fenyegető fenyegetésekre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések