A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb autóipari cég érkezik Debrecenbe, háromszáz új munkahely


Az alumíniumötvözet alkatrészeket gyártó vállalat a Déli Gazdasági Övezetben alakítja ki debreceni bázisát - írja a Dehir

A debreceni Déli Gazdasági Övezetben hoz létre termelő üzemet a  Halms Hungary Kft., a beruházással háromszáz új munkahelyet teremtenek – jelentették be kedden.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának közlése szerint a magyar állam által másfél milliárd forinttal támogatott  beruházás értéke 43 millió euró, azaz a 17,3 milliárd forint.

A Halms Hungary Kft. a kínai Zhejiang Huashuo Technology magyarországi vállalata, főprofilja a könnyűfémöntés. A Zhejiang Huashuo Technology honlapja szerint elsősorban alumíniumötvözet alkatrészeket gyárt elektromos autók akkumulátoraihoz és elektromos vezérlőszerkezetekhez.

Partnereik között van a Volvo, a Mercedes, a Jaguar, az LG és olyan, Debrecenben már jelen lévő cégek, mint a Schaeffler, a Vitesco Technologies és a Thyssenkrupp.

Magyar Levente arról beszélt még, hogy ezzel a jövő iparágának, az elektromos autógyártásnak újabb beruházása valósul meg Debrecenben.

 Matthew Shen, a Halms Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, a debreceni gyár a cég első Kínán kívüli beruházása lesz, hozzátette,

Debrecenben elektromos motorok alumínium házát gyártják majd elsősorban európai piacra, többek között a Teslának.

Barcsa Lajos alpolgármester kiemelte, Debrecenben is látszik a kormány kínai nyitás politikájának az eredménye, hiszen a Semcorp és a CATL után a Zhejiang Huashuo Technology üzeme már a harmadik kínai beruházás lesz a Déli Gazdasági Övezetben. Ezek a cége együttesen közel tízezer új munkahelyet teremtenek a városban. Az alpolgármester szerint Debrecen a jövő európai városaként az elektromobilitás központjává válik. 

Az üzem információink szerint abban a csarnokban kap majd helyet, amit a Xanga cégcsoport és a Hunép közös projektcége, a HUXA Kft. épít már egy ideje a Déli Gazdasági Övezetben.

A déli ipari parkban már működik három német cég, a Krones, a Deufol és a Vitesco Technologies üzeme – mely hamarosan tovább bővül –, s elkészült a a BHS Trans Kft. új logisztikai központja is. Az ipari parkban épül majd meg az ITK Holding nagyobb buszgyára, s már jól halad a Semcorp üzemének építése is. A kínai vállalat 65 milliárd forintból hoz itt létre telephelyet: az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges szeparátorfóliákat gyártanak majd 440 munkahelyet teremtve.

Ugyancsak itt épül meg a dél-koreai EcoPro BM katódgyára 290 milliárd forintból. Ez a második legnagyobb értékű beruházás Magyarországon, melyről 2021-ben megállapodtak. A vállalat 631 új munkahelyet teremt a cívisvárosban.

Arról pedig tegnap írták alá a szerződést, hogy a globális akkumulátorpiac legnagyobb szereplője, a kínai CATL is a Déli Gazdasági Övezetben építheti fel magyarországi gyárát. Ez minden idők legnagyobb magyarországi zöldmezős beruházása. A  7,3 milliárd eurós gyárban kilencezren dolgoznak majd.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések